Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Leader Priorat-Baix Camp ha generat fins ara 3,4 milions d'euros d'inversió

IMATGES RELACIONADES
Visita al Centre d'Interpretació dels Fruits del Paisatge a Riudecanyes
Visita al Centre d'Interpretació dels Fruits del Paisatge a Riudecanyes

Visita a les obres d'un hotel que s'està construint a l'antiga casa del guarda del pantà de Riudecanyes
Visita a les obres d'un hotel que s'està construint a l'antiga casa del guarda del pantà de Riudecanyes

Visita a un celler de Porrera
Visita a un celler de Porrera

Visita a l'empresa de turisme actiu Vies Altes de Porrera
Visita a l'empresa de turisme actiu Vies Altes de Porrera

8 de maig de 2012


Fins al 2010 els fons europeus Leader han generat una inversió de 3,4 milions d'euros als diferents municipis del Priorat i del Baix Camp que es poden beneficiar d'aquests ajuts. Aquesta inversió s'ha generat a partir del 52 projectes gestionats pel Consorci Leader Priorat-Baix Camp, que ha atorgat 963.000 euros d'ajuts.


Els projectes realitzats fins ara han permès crear 38 llocs de treball (13 d'home i 25 de dones) i n'han consolidat 65 (37 d'homes i 28 de dones). A més també s'han creat 13 noves places d'allotjament i se n'han millorat 112. Pel que fa a les places de restauració, s'han creat 256 de noves i se n'han millorat 40.


Pel que fa a la convocatòria del 2011, tenim 43 projectes sol·licitats, amb una inversió aprovada inicialment de 5,4 milions d'euros i una previsió d'ajuts atorgats inicialment d'1,4 milions d'euros.


Els tipus de projectes subvencionats estan relacionats amb els productes agroalimentaris (bodegues, cooperatives), projectes del sector turístic (allotjament restauració, serveis turístics) i d'altres de petites empreses de serveis ubicades al territori Leader.


Per tot plegat, i si tenim en compte la situació econòmica actual i les dificultats dels emprenedors per accedir al crèdit per afrontar aquest nivell d'inversions, des del Consorci Leader Priorat-Baix Camp es valora molt positivament la gestió realitzada fins ara, i es considera que finalitzarà l'actual període de programació amb un alt nivell d'execució.


Aquestes dades s'han posat de relleu el dimarts 8 de maig, de 2012, durant la visita que el director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i la subdirectora general de Planificació Rural, Laura Dalmau, han realitzat als municipis del Priorat i del Baix Camp que es poden beneficiar d'aquests ajuts. La visita ha començat amb la trobada que han mantingut els dos responsables de la Generalitat amb el president del Consorci i president del Consell Comarcal del Priorat, Cèsar López, i amb el vicepresident del Consorci i president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, a més del director dels Serveis Territorials d'Agricultura a Tarragona, Anton Ballvé, el coordinador de les oficines comarcals i els caps de les oficines comarcals del departament d'Agricultura al Baix Camp i al Priorat.


La reunió ha servit per fer balanç de la gestió del Leader la nostre territori i per demanar a la Generalitat que incorpori algunes millores que dificulten en algunes ocasions que els emprenedors i empresaris del territori puguin executar els seus projectes inversió. En aquest sentit, s'ha sol·licitat una major simplificació administrativa de la gestió dels ajuts Leader, així com la simplificació també dels tràmits que es requereixen de vegades d'altres organismes públics.


De cara al nou període de programació, des del Consorci Leader s'ha demanar que es tinguin en compte els municipis que actualment ja se'n beneficien dels ajuts, i que són els 23 municipis del Priorat i 18 d'interior i de muntanya del Baix Camp ((Albiol, l'Aleixar, Alforja, Arbolí, l'Argentera, les Borges del Camp, Botarell, Capafonts, Colldejou, Duesaigües, la Febró, Maspujols, Prades, Pratdip, Riudecanyes, Riudecols, Vilanova d'Escornalbou i Vilaplana).


També s'ha demanat que fins i tot es pugui ampliar el número de municipis del Baix Camp que es poguessin acollir als ajuts, com ara Almoster, Castellvell del Camp o Montbrió del Camp, entre altres.

Una altra demanda ha anat en la línia que es pugui facilitar l'accés al crèdit als emprenedors que fan inversió i creen riquesa al territori.


Després de la reunió que s'ha fet al Consell Comarcal del Baix Camp, els representants del departament d'Agricultura, el president del Consorci i el president del Consell Comarcal del Baix Camp han visitat diversos projectes finançats pel Leader com ara el Centre d'Interpretació dels Fruits del Paisatge, promogut pel Consell Comarcal del Baix Camp; també van fer una visita d'obres a l'hotel ecològic que està fent l'emprenedora Ina Rahbeka l'antiga casa del guarda del pantà de Riudecanyes; al Celler l'Encastell de Porrera i a l'empesa de turisme actiu Vies Altes també de Porrera.

© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773