Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Afectacions del coronavirus per a les persones consumidores

IMATGES RELACIONADES
Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

22 de març de 2020


L'Oficina de Consum de Reus i Baix Camp difon aquesta informació de l'Agència Catalana del Consum sobre les afectacions del coronavirus per a les persones consumidores.


A l'Estat espanyol s'ha declarat l'estat d'alarma des del 15 de març de 2020, la qual cosa implica l'aplicació de mesures que afecten directament les persones consumidores, com ara la suspensió dels serveis d'hostaleria i restauració (tancament de bars, cafeteries i restaurants) que només podran oferir servei a domicili; el tancament dels locals d'espectacles, les instal•lacions culturals i artístiques i les activitats esportives i de lleure o reduccions considerables dels transports per carretera, ferroviaris, aeri i marítim.


Es mantenen oberts els establiments minoristes d'alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, establiments farmacèutics, metges, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, combustible per a l'automoció, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, tintoreries i bugaderies i el comerç per internet, telefònic o correspondència. Pel que fa a les perruqueries, només poden oferir serveis a domicili.


Des de l'Agència Catalana del Consum demanem que es faci un consum responsable i solidari i recomanem planificar les compres, comprar només el necessari i no acumular productes.


Els governs d'altres països també estan prenent mesures per evitar l'expansió del coronavirus que poden tenir afectacions en els drets de les persones consumidores. Per exemple, Itàlia ha ordenat el tancament de tots els comerços –excepte farmàcies i supermercats-; Estats Units prohibeix viatges des d'Europa; hi ha països que posen condicions especials d'entrada segons la zona de procedència, etc.


Aquestes mesures, en forma de decrets, ordres o instruccions dels governs que impedeixen o prohibeixen accedir a un país, que tanquen aeroports, hotels, museus o obliguen a la cancel•lació d'espectacles, són el que es denomina causes de força major.


Es considera que existeix força major quan la prestació d'un servei contractat resulta impossible per una circumstància aliena a la voluntat de l'empresa, sobrevinguda i imprevisible o inevitable.


Tenint en compte tot això, a continuació trobareu algunes recomanacions generals:

Afectacions del Reial Decret-llei 8/2020, de mesures urgents i extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19. (vegeu text)

En darrer lloc, us demanem que us informeu només a través de fonts oficials i seguiu les recomanacions de les autoritats.

Més informació des del punt de vista sanitari a:
© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773