Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Consell s'adhereix al Decàleg per a la recuperació econòmica dels municipis de Catalunya

IMATGES RELACIONADES
Seu del Consell Comarcal del Baix Camp
Seu del Consell Comarcal del Baix Camp

22 d'abril de 2020


La junta de govern del Consell Comarcal del Baix Camp, celebrada de forma telemàtica aquest dimarts 21 d'abril, ha aprovat l'adhesió de l'ens al Decàleg per a la recuperació econòmica dels municipis de Catalunya, un document consensuat entre l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) al qual s'hi estan adherint cada vegada més municipis d'arreu de Catalunya.


El text conté un conjunt de 55 mesures per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la COVID-19, tant en l'àmbit local com en el de les administracions públiques. Aquestes mesures estan recollides en 10 apartats: la prevenció com a via més curta per sortir de la pandèmia; el reforç del sistema sanitari; el foment de la justícia social per garantir que ningú quedi enrere; les administracions locals com a primera porta d'accés de la ciutadania; l'adaptació dels plans del mandat 2019-2023 per abordar la crisi social i econòmica; el nou pressupost adequat a les necessitats actuals; l'enfortiment de les eines de les administracions locals; la garantia de l'accés als serveis essencials; el Pla de Reactivació Socioeconòmica per evitar que la crisi destrueixi el teixit productiu, i la voluntat de transformar l'adversitat en oportunitat.


Els punts principals que reivindica el document tracten els següents àmbits:

  • Sanitari. El municipalisme català aposta per la prevenció contra la pandèmia mitjançant els tests massius, el manteniment del confinament seguint les recomanacions dels experts epidemiològics i el reforç del sistema sanitari.
  • Social. El text proposa l'establiment d'un pla de contingència social que prioritzi els col•lectius més vulnerables i que prevegi les conseqüències socials i laborals de la crisi per tal d'anticipar-se a les necessitats de les persones que més pateixen. Es tracta de reorientar les polítiques públiques a l'atenció social i a la generació d'ocupació estable, segura i de qualitat, per evitar la cronificació de la crisi social, després de la sanitària.
  • Econòmic. El decàleg reclama que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per fer front a la crisi amb polítiques expansionistes i anti-cícliques, la suspensió del pagament dels impostos, taxes i tributs, així com la preservació del teixit productiu, PIMEs, autònoms i llocs de treball, per tal d'accelerar la sortida de la crisi i la reactivació econòmica.

El manifest també expressa: “Volem mostrar el nostre suport i manifestar el nostre més sincer condol a les persones i famílies que han perdut els seus éssers estimats; donar tot l'ànim i empatia a les persones que s'han vist contagiades per la COVID-19 i es troben aïllades a casa o ingressades als hospitals”.
© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773