Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El jovent del Baix Camp supera el confinament amb autoconsciència i altruisme

IMATGES RELACIONADES
Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

26 de maig de 2020


El Servei Comarcal de Joventut del Consell ha realitzat una enquesta amb l'objectiu de valorar com el jovent viu la situació d'alarma i confinament, i així orientar les seves accions d'una forma més adequada a la realitat actual. L'enquesta ha estat contestada per 153 persones de 16 municipis del Baix Camp, amb edats compreses majoritàriament entre 12-17 anys (48%) i entre 18-30 anys (48%). A la franja dels 30-35 anys han col•laborat un total del 4%. En conjunt destaca la participació femenina, que ha estat d'un 68% de noies, i sobre tot un esperit generalitzat d'autoconeixement conscient a la vegada que altruista.


La joventut ha demostrat tenir esperit de superació i una capacitat d'adaptació al canvi sorprenentment positiva. Segons la majoria, un dels factors que més els ha ajudat ha estat establir rutines i horaris per dedicar temps a les tasques d'estudi, fer esport o cuinar. Han après a valorar més la família i el contacte amb els altres. Tot i que algunes de les persones enquestades reconeixen haver passat moments crítics i d'angoixa, i que cal atendre des del servei, la majoria expressen haver après algun aspecte positiu i descobert alguna característica pròpia que confirma el seu creixement personal.


Aquesta situació ha posat en valor el col•lectiu, ja que ha estat majoritàriament la joventut qui ha realitzat accions de voluntariat per donar suport i ajudar a la població de risc organitzant-se entre elles i ells mitjançant grups de WhatsApp, fet que els ha fet ser de gran utilitat per pal•liar les conseqüències del confinament.


A diferència de la imatge generalitzada que hi ha a la societat, el jovent té esperit humanitari. En un gran nombre de pobles, ells i elles han estat clau per fer possible l'ajut a persones que ho necessitaven. Una tercera part forma part d'alguna xarxa de suport (29,8%), a una altra tercera part li agradaria (34,6%) i l'altra tercera part se'n manté al marge (35,6%).


El que més troben a faltar els i les joves és el contacte amb les seves amistats fora de les pantalles, ja que la majoria segueixen tenint relacions a través de les xarxes socials i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Valoren i expressen que necessiten el contacte amb els seus iguals i familiars de fora del nucli de convivència.


A continuació es presenten els resultats i les valoracions de l'enquesta al jovent del Baix Camp, “un col•lectiu invisible, tot hi haver estat clau en la mobilització per ajudar la gent que ho ha necessitat”, segons observacions de les persones professionals de Joventut.


Com et sents?

Gran part dels i de les joves no especifiquen allò que senten quan responen “bé” o “avorrit/da”. En canvi, quan diuen “malament”, sí ho fan amb un ventall de matisos: “angoixada, sense llibertat, desmotivada, sense energia, deprimit, trist, enyorada, aclaparat, impotent, enfadada, irritable, en bucle, ansietat, incomplerta, cansat, tancat, preocupat, atrapada...”. Si restem el 32% del jovent que ho passa “malament”, veiem que una gran part s'adapta prou bé al confinament: “bé” (44,4%), “avorrit/da” (23,3%).


Què fas per afrontar-ho?

A les respostes destaca sobre tot el nombre de persones que han dedicat temps a la pràctica esportiva: esport (44,4%), estudi/teletreball (30,6%), ús de pantalles (25%). Moltes es queixen del volum de feina en els estudis, tot i que mostren ser molt actius i actives, ja que a més dels percentatges esmentats han sabut trobar estratègies saludables per superar el confinament, tot explorant facetes com cuinar, aprendre un idioma, tocar un instrument, fer manualitats, jocs.


Continues en contacte amb les teves amistats?

La major part del jovent manté el contacte amb les seves amistats mitjançant les pantalles (59,6%). Tot i així són moltes les persones que no ho fan tant com voldrien (32,3%) i d'altres que no ho fan (8,1%).


Continues en contacte amb la teva parella?

La majoria de les persones joves enquestades no tenen parella (56%). Dels que la tenien, en un 6% el confinament n'ha precipitat la fi, una resposta que destaca per haver rebut un retorn més autèntic, ja que en un nombre elevat de respostes han dit, amb el seu llenguatge, "F", que es tracta d'un tràgic succés.


Què has descobert de tu?

El confinament ha convidat als joves i les joves a la reflexió i a l'aprenentatge sobretot en el descobriment de facetes personals millorables. Algunes de les seves aportacions han estat:

 • “Em capfico massa i estic molt millor quan no m'anticipo".
 • "Quan em proposo el que vull ho aconsegueixo".
 • "Puc adaptar-me ràpidament als canvis".
 • "Puc sobreviure sense sortir de festa ni beure alcohol".
 • "Saber valorar-me més".
 • "No em sé organitzar".
 • "Hem de valorar molt més el que tenim".
 • "El dia a dia és la nostra vida. Abans ja ho intentava aplicar, però ara ja ho tinc ben present, viure el més feliç possible i ajudar a la gent que m'estimo".
 • "Sóc més forta psicològicament del que pensava".
 • "M'estresso ràpidament".
 • "Només necessito una mica més de temps per a mi".
 • "He après que hauria d'haver valorat més les últimes abraçades de les persones que estimo".
 • "Som éssers més socials del que pensava”.

Participes o t'agradaria participar en alguna xarxa de suport al teu municipi?

A diferència de la imatge generalitzada que hi ha a la societat sobre el jovent, aquest té un esperit humanitari. En un gran nombre de pobles, ells i elles han estat clau per fer possible l'ajut a persones que ho necessitaven. Una tercera part forma part d'alguna xarxa de suport (29,8%), a una altra tercera part li agradaria (34,6%) i l'altra tercera part se'n manté al marge (35,6%).


Conclusions de l'estudi

El Servei Comarcal de Joventut considera que “els i les joves estan en un moment d'adaptació constant” i té present que “hi ha hagut persones que ho han passat molt malament i a qui Joventut està a disposició d'atendre sempre que sigui necessari”. També, “moltes altres persones joves s'han adaptat de manera molt positiva a les noves circumstàncies i han donat el millor als altres”. A la vegada, tot el jovent enquestat ha extret aprenentatges com a resultat de l'aturada durant el confinament i l'observació pròpia.
© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773