Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Vilanova d'Escornalbou passa del 34 al 57 % de recollida selectiva en un mes

IMATGES RELACIONADES
Campanya Bona Brossa a Vilanova d'Escornalbou
Campanya Bona Brossa a Vilanova d'Escornalbou

21 de març de 2019


El municipi de Vilanova d'Escornalbou ja té les primeres dades de la recollida selectiva dels residus després d'iniciar el programa innovador la Bona Brossa, i ha passat del 34 per cent de mitjana anual l'any passat al 57 per cent assolit el mes de gener de 2019. L'objectiu que té plantejat el municipi és arribar al 60 per cent de mitja anual durant aquest any, de manera que amb els diners aconseguits per l'augment de la recollida selectiva, és a dir 4.160 euros, es comprarà i s'instal·larà al municipi un desfibril·lador, a més de fer altres accions de promoció de la salut. Aquest projecte ha estat decidit mitjançant un procés participatiu per un grup de veïns i veïnes del poble, que formen el grup motor que està impulsant la Bona Brossa al municipi.

 

Pel que fa als resultats concrets obtinguts, la recollida selectiva a Vilanova d'Escornalbou de la fracció orgànica ha passat del 9 al 14 per cent; dels envasos lleugers del 8 al 12 per cent, el paper del 7 al 12 per cent i els envasos de vidre del 5 al 15 per cent.

  

D'altra banda, està previst que a primers d'abril els municipis de Maspujols i l'Aleixar posin en marxa també la Bona Brossa, després que els respectius grups motors de veïns i veïnes hagin decidit també en què invertiran els diners aconseguits amb la recollida selectiva. Així, en el cas de Maspujols s'ha decidit realitzar diverses millores a la piscina per potenciar aquest espai com a lloc de trobada i de relació del municipi, mentre que a l'Aleixar els veïns i veïnes han decidit que els diners s'inverteixin en crear un parc de salut, que han acordat instal·lar al costat de la pista poliesportiva.

  

Per altra banda, a Riudoms el grup motor sorgit entre l'alumnat de l'IES Joan Guinjoan han apostat per destinar els diners que es recullin amb la Bona Brossa a la lluita contra el càncer, per la qual cosa s'han iniciat converses amb la fundació FUNCA, entitat que treballa per obtenir i difondre informació epidemiològica sobre el càncer a les comarques de Tarragona i dur a terme activitats de prevenció d'aquesta malaltia, per determinar la materialització d'aquesta proposta.

  

En tots els municipis, a més, els ajuntaments fan una important inversió per renovar completament les àrees de contenidors de superfície que tenen instal·lades, amb l'objectiu de facilitar la recollida selectiva a la ciutadania. Cal tenir en compte que, en molts casos, els contenidors instal·lats tenen més de 20 anys.

  

La Bona Brossa, la recollida selectiva amb valor social

  

La Bona Brossa és un projecte pioner, impulsat per l'empresa pública de gestió de residus Secomsa i pel Consell Comarcal del Baix Camp amb la col·laboració dels ajuntaments. Es basa en els principis de l'economia circular i en el valor econòmic que tenen els residus procedents de la recollida selectiva, alhora que vol aconseguir que els municipis arribin al 60 per cent de mitjana anual de recollida selectiva de qualitat exigit per la Unió Europea als seus estats membres. La Bona Brossa pretén que la ciutadania percebi directament i de forma tangible els beneficis de fer a casa una bona recollida selectiva de les diferents fraccions dels residus. Per aquest motiu, els diners que aconsegueixi Secomsa amb l'increment de la recollida selectiva en cada municipi es retornarà a la població per tal que ho inverteixi en un projecte social proposat i decidit per la ciutadania, que beneficiï el conjunt del poble.

  

La Bona Brossa té el suport econòmic d'Ecoembes, Ecovidrio i l'Agència de Residus de Catalunya.

 

  

 

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773