Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Èxit de participació al Consell en la jornada sobre maltractaments a les dones grans

IMATGES RELACIONADES
Benvinguda institucional de la jornada al Consell
Benvinguda institucional de la jornada al Consell

14 de febrer de 2020


Gairebé una vuitantena de persones han participat en la jornada Conscienciació i sensibilització dels maltractaments a les dones grans que s'ha fet aquest matí a la Sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Camp, organitzada de forma conjunta per la Federació de Dones del Baix Camp, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Baix Camp i el Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp, amb el suport de l'Institut Català de les Dones.


L'objectiu de la trobada, com ha explicat el president del Consell, Joaquim Calatayud, ha estat “sensibilitzar i conscienciar sobre tot les dones grans perquè siguin capaces de reconèixer situacions de maltractament i sàpiguen com actuar i a on demanar ajuda”.


Durant la benvinguda institucional, Calatayud ha assenyalat que “la celebració d'una jornada com aquesta posa en evidència problemàtiques que moltes vegades passen desapercebudes, com és el maltractament que pateixen moltes dones grans. Dones que, a més, han nascut, han crescut i han estat educades en una cultura de sotmetiment que moltes vegades no les deixa veure que viuen en situacions de maltractament, i que les converteix en un col•lectiu especialment vulnerable”.


Per la seva part, la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Ekaterina Katcheff, ha aprofitat la benvinguda per destacar el “treball que fa l'Institut i la suma d'esforços per avançar en aquest sentit”. Segons Katcheff, “la clau és la visió multisectorial, que ajuda a fer un tractament transversal per viure i treballar en un món millor”.


Finalment, la presidenta de la Federació de Dones del Baix Camp, Antònia Llauradó, ha clos la benvinguda explicant: “A la federació portem molt de temps treballant en aquest àmbit. Creiem en la necessitat de sensibilitzar la població i donar veu a les dones grans de la tercera edat”.


Durant l'acte, diferents personalitats reconegudes per la seva trajectòria professional i coneixement en la temàtica tractada han exposat les temàtiques següents:

  • Conscienciació i sensibilització de l'abús i el maltractament a les dones grans. M. Rosa Llurba, presidenta del Consell Nacional de Dones d'Espanya.
  • Què s'està fent a les Nacions Unides pels drets de les dones grans. Neus Pociello, experta a l'Observatori Europeu de Violència contra les dones.
  • El feminisme a Catalunya i al món. Montserrat Pineda, coordinadora d'Incidència Política de l'Associació Creació Positiva i vicepresidenta segona del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.
La jornada també ha comptat amb una taula rodona titulada La discriminació de les dones grans, que ha girat sobre aquests continguts:
  • Nous models de convivència i espais per a gent gran. Blanca Deusdad, doctora en Sociologia i professora de la URV.
  • Dona i món rural. Lídia Bargas, alcaldessa de Prades i ex-coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones.
  • Conscienciació a les dones grans de les violències que pateixen. Grup d'atenció a la víctima, Mossos d'Esquadra.
  • Visió d'una dona gran. Lucy Martínez, membre del Consell Consultiu de la Gent Gran.

Els assistents també han tingut la possibilitat de sumar-se a un dinar conjunt en un restaurant de Reus i fer una visita teatralitzada a l'Institut Pere Mata, al pavelló modernista dels Distingits, un dels grans projectes de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.
© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773