Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Consell presenta un projecte al FEDER per iniciar el pagament dels residus per generació

IMATGES RELACIONADES
Imatge aèria de les plantes de tractament de residus del Baix Camp
Imatge aèria de les plantes de tractament de residus del Baix Camp

12 de març de 2020


El Ple del Consell Comarcal del Baix Camp, reunit en sessió extraordinària el passat 10 de març de 2020, va aprovar amb el suport de tots els grups polítics (ERC-AM, JUNTS, PSC-CP, Ciudadanos, PP i ARA) i amb l'abstenció de la CUP-AMUNT, el projecte per presentar als ajuts FEDER una proposta per implementar de forma pilot el pagament per generació de residus als municipis de Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.


El projecte té un pressupost de 851.901,34 euros dels quals se sol·licita al FEDER el 50 per cent, mentre que l'empresa pública comarcal Secomsa, encarregada d'executar el projecte, es compromet a aportar l'altre 50 per cent.


L'objectiu del projecte és millorar la recollida selectiva sobretot de la fracció orgànica i dels envasos lleugers, en quantitat i en qualitat, i limitar la fracció resta. A més, en disminuir la fracció orgànica de la fracció resta es podran valoritzar més altres residus com els envasos i el paper-cartró, que actualment no es poden valoritzar més a la planta mecanico-biològica de tractament de la fracció resta perquè aquesta fracció conté un 40 per cent de fracció orgànica.


El fet que el projecte se centri en els municipis turístics de la comarca també és una innovació, ja que es preveu la implantació d'un sistema de porta a porta que actualment a la comarca només es realitza en municipis del Baix Camp de l'àmbit rural de menys de 2.000 habitants.


Per aconseguir aquesta implantació del sistema de pagament per generació, el projecte preveu identificar les persones usuàries amb sensors d'ús en contenidors per a la recollida selectiva de la fracció orgànica i els envasos lleugers. També preveu implantar al recollida porta a porta d'aquestes dues fraccions dels residus en zones de menys densitat de població.


La recollida comercial d'aquestes fraccions i la implantació de sistemes tecnològics de pesatge i de gestió de flotes són altres accions que es preveuen fer, a més de fer un estudi tarifari i de facilitar als ajuntaments dels tres municipis una proposta d'ordenances municipals que reculli precisament el pagament per generació.


Durant el Ple, les diferents forces polítiques a l'oposició en el Consell Comarcal van manifestar el seu acord amb el projecte proposat però van criticar com s'havia gestionat la informació sobre el mateix als consellers i conselleres comarcals, tot i reconèixer el poc temps que hi havia hagut per preparar la proposta.
© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773