Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Consell celebra el Dia Internacional de la Visibilitat Lèsbica

IMATGES RELACIONADES
Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

26 d'abril de 2020


El Consell Comarcal del Baix Camp dona el seu suport al Dia Internacional de la Visibilitat Lèsbica, que se celebra el 26 d'abril, assumint que els drets de les persones lesbianes són drets humans, i reivindica el seu dia per arribar a tenir una societat més justa i enriquida amb la seva diversitat.


Tot i que la societat avança, que actualment existeixen mesures legals per assegurar els drets del col•lectiu LGBTI i que cada cop més persones no es veuen obligades a amagar la seva identitat, la LGBTIfòbia encara no ha estat erradicada, i la sensació de manca de protecció és constant per a les persones que el conformen. En el cas del 26 d'abril, cada any es recorda una de les parts d'aquest col•lectiu: les dones lesbianes.


Segons l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, el 44% de les lesbianes europees afirmen haver patit conductes o comentaris despectius en les seves empreses per la seva condició sexual i un altre 25% declara haver sentit discriminació en les condicions laborals o salarials pel mateix motiu. Aquestes dades concorden amb les de l'estudi "Com som les dones lesbianes?", que han elaborat conjuntament la xarxa professional de lesbianes Lesworking i la professora i activista LGBTI Kika Fumero. Segons l'estudi, el 63% de les lesbianes espanyoles reconeixen que manifestar la seva orientació sexual ha tingut un impacte negatiu en les seves vides.


Les dones lesbianes estan exposades a una doble discriminació: per la seva condició de dona i per la seva condició de lesbiana. A més, algunes poden identificar-se amb altres condicions també en una situació perjudicada socialment com podria ser el cas d'una dona lesbiana migrada, una dona lesbiana i trans, una dona lesbiana i amb diversitat funcional.


Per aquest motiu no només cal legislar i protegir, sinó acceptar en la societat la naturalesa de l'existència de les dones que estimen a altres dones; que apareguin en la televisió d'una manera realista i respectuosa, que les cançons que s'escolten no girin totes entorn de la relació heterosexual, eliminar prejudicis i estereotips provinents d'èpoques on la situació era gairebé desconeguda, acceptar que a la nostra doctora, advocada, cuinera, veïna, filla, mare, germana, no tenen perquè agradar-li els homes en un pla amorós (o que li agradi només un dels gèneres).


Per això és important que les dones lesbianes ocupin els llocs que mereixen en la societat, que estiguin representades en ella per a alentir i donar referents positius a altres persones en la seva situació, perquè tothom pugui viure la seva vida de forma lliure i plena, sense necessitat d'armaris, sense comentaris ni preguntes irrespectuoses, sense prejudicis, sense cap agressió de cap mena.
© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773