Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Boscos ufans a les Muntanyes de Prades

IMATGES RELACIONADES
Muntanyes amb vistes al mar
Muntanyes amb vistes al mar

15 d'agost de 2011


Les Muntanyes de Prades constitueixen un autèntic baluard de natura de la demarcació tarrago-nina, oferint recer a una important biodiversitat, tant vegetal com faunística. Una caminada per les diverses serres i valls que formen les Muntanyes de Prades ens proporciona una experiència única, plena de contrastos i paisatges molt diversos d'una força extraordinària, des dels plans de clima continental dels Motllats, passant pels vessants ombrívols de teixos, roures i aurons i els vessants assolellats típicament mediterranis d'alzines, pins i garrics, fins enfonsar-nos a la vegetació frescal dels seus rius, on destaquen el Brugent i el Siurana. Hi trobarem autèntiques joies naturals, com l'única població de roure reboll de tot Catalunya, al Tossal de la Baltasana, o l'amenaçada àguila cuabarrada, que nia als seus imponents cingles calcaris.

 

Aquest fou un territori habitat des d'antic i de manera continuada fins a l'actualitat. En són testimonis nombrosos jaciments prehistòrics, múltiples llogarrets i masos, alguns d'ells abando-nats però d'altres que s'estan recuperant, i els petits pobles que encara conserven el seu marcat caràcter rural. Uns pobles molt vinculats a l'explotació forestal i agrària, on podrem gaudir dels productes frescos de la terra, com la patata de Prades d'Indicació Geogràfica Protegida, distintiu que en garanteix la seva immillorable qualitat.

 

Tot un bosc de sensacions que ens permetrà gaudir d'aquestes Muntanyes amb els cinc sentits!

 

L'AMAGATALL DELS CARLINS

 

Vilaplana s'ajeu al peu de les Muntanyes de Prades, esguardat des de dalt pel llogarret deshabitat de la Mussara. Els dos pobles, els seus cingles imponents i les seves valls ens ofereixen racons d'una gran bellesa, que foren també el refugi de guerrillers. Un d'ells, el cabdill carlí Cercós, morí a la cova dita l'Hospital dels Carlins, i fou enterrat d'amagat al cementiri de la Mussara. Diu la llegenda que l'odi que suscitava als seus enemics liberals féu que un grup anés al cementiri i, en no aconseguir trobar la tomba, afusellaren simbòlicament una de les caixes, on estava enterrada l'àvia Boronada.

 

Sortim del poble de Vilaplana en direcció al camí de les Tosques, marcat com a PR* i en bona part empedrat, i ens enfilem muntanya amunt creuant el barranc diverses vegades. Ens arribem fins a la Mussara, amb la Punta de les Airasses com a miranda privilegiada de la Costa Daurada. De les Airasses, baixem cap al camí dels Masos, que seguim planejant fins que trobem el baixador cap al camí dels Garrigots, que ens durà de tornada al poble, davallant dels imponents cingles a la fèrtil vall.

 

15.4 km | Ascensió acumulada: 600m | Temps de caminar: 4h 50min | Dificultat: mitjana

 

 

MUNTANYENCS AMB VISTES AL MAR

 

El poble de l'Albiol, aixoplugat sota l'encimbellat castell, se situa en una elevada miranda amb vistes a la Costa Daurada, podent albirar en dies clars des de Montserrat fins als Ports. La llegenda diu que des d'aquí Jaume I veié Mallorca i decidí anar a conquerir aquesta illa ocupada pels sarraïns des del port de Salou. El petit nucli allotjava tant sols una part de la població, sobretot ubicada en els diferents masos dispersos per l'extens terme. Durant aquesta caminada en veurem alguns, com el Mas de Nebot, anterior al s. XV o el Mas de l'Esporgat, conegut al segle XVIII com del Mal Esporgat. I en visitarem els vestigis de la seva activitat, com el pou de gel de la font Major, del segle XVII.

 

Sortim del poble de l'Albiol pel Grauet (GR*), l'antic camí de comunicació amb la Mussara i que encara conserva part del seu empedrat. Amb els seus revolts ens enlairarà gentilment fins al Coll, on divisarem els masos enrunats d'en Coll i d'en Grau, amb una torre rodona i situats en l'antic terme de la Mussara, a peu dels Motllats. Baixarem pel camí vell de Reus a Prades (GR*) tradicio-nalment empedrat tot i que força malmès en alguns trams. Poc després de la font del Roure, situada al recingle de la Mussara, deixarem el GR* per agafar la pista que travessa els Plans de Peiró fins al Mas de Nebot i les restes del pou de gel de la font Major. Més endavant trobarem l'esmentada font i enfilarem el camí de tornada a l'Albiol, gaudint de les mateixes vistes que els antics muntanyencs.

 

8.2 km | Ascensió acumulada: 200m | Temps de caminar: 2h 30min | Dificultat: baixa

 

LA CAPÇALERA DEL RIU SIURANA

 

El riu Siurana naix a la vessant occidental de les Muntanyes de Prades i, com els altres rius principals d'aquestes serres, manté un cabal constant que juga amb el substrat que travessa, excavant congostos, creant tolls, salts d'aigües i raconades d'una gran bellesa. Des del poble de la Febró, situat al seu naixement, el riu ha modelat una vall dominada des dels cingles per l'inexpugnable Siurana, l'últim reducte de l'ocupació musulmana a Catalunya. Per descobrir aquesta vall us proposem una travessa des de la Febró fins a l'Arbolí, passant pel Gorg i el poble abandonat de Gallicant.

 

Sortim de la Febró resseguint el riu per un camí ample, aigües avall. Creuem el riu diverses vegades, deixem la pista i continuem davallant per l'antic camí dels Quatre molins, en alguns trams empedrat, gaudint del congost excavat pel riu. El camí acaba desembocant al riu, més amunt del Molí de l'Esquirola. El creuarem per seguir el PR* que ens portarà al Gorg, on l'aigua s'entolla i ens podem banyar. Des d'aquí, seguint el GR*, ascendirem fins al poble de Gallicant, avui abandonat, i arribarem al poble d'Arbolí.

 

11 km | Ascensió acumulada: 450m | Temps de caminar: 3h 30min | Dificultat: baixa

 

 

DEL RIU BRUGENT AL CIM DE LES MUNTANYES DE PRADES

 

El riu Brugent constitueix, juntament amb el riu Siurana i el Glorieta, les artèries principals de les Muntanyes de Prades. Un riu que fa sentir el seu brogit i que amb la seva força movia els engra-natges d'una trentena de molins hidràulics. El poble de Capafonts, situat als peus del seu naixe-ment, es troba rodejat de les imponents serres que conformen la seva capçalera, coronada pel Tossal de la Baltasana, cim de les Muntanyes de Prades i on s'hi localitza l'única comunitat de roure reboll de Catalunya. Tota una excursió per gaudir del riu, des de les seves aigües fins al cim més alt de la seva capçalera.

 

Sortim del poble de Capafonts en direcció al pont Vell, on hi trobarem el Molí de Més Amunt. Resseguim el riu fins agafar a l'esquerra un corriol que ens portarà a l'ermita de Barrulles. Des d'aquí anirem a buscar el camí que porta a Mas de Gravat, antigament rodejat de conreus i on encara s'hi pot observar una cisterna empedrada. Continuem amunt fins trobar el camí carener, marcat com a GR*, que ens durà al Tossal de la Baltasana. Des d'aquí, baixem pel GR* cap a Prades. Sortim del poble pel sud en direcció a l'ermita de l'Abellera, mimetitzada en la roca vermella on s'aixopluga. Des d'aquí baixarem pel corriol que passa per la minsa font de l'Abellera fins agafar el camí ample que ens durà de tornada a Capafonts.

 

17.5 km | Ascensió acumulada: 600m | Temps de caminar: 6h | Dificultat: mitjana

 

 

* Marques que trobarem als camins:

 

Xarxa de camins: aquesta senyalització s'aplicarà gradualment sobre el territori durant l'any 2011 i 2012.

GR: senders de Gran Recorregut gestionats per la FEEC.

PR: senders de Petit Recorregut gestionats per la FEEC.

 

Tracks i més informació a www.muntanyescostadaurada.cat.

 

 

Atreveix-te a posar un peu a les Muntanyes que rodegen la Costa Daurada, tot un amfiteatre natural que amaga raconades ufanes de natura, valls frescals i frondoses, indrets misteriosos i llegendaris, edificacions plenes d'història, cims emblemàtics i amb grans panoràmiques,...

 

Tot un viatge pels pobles que encara mantenen el seu caràcter rural a través de la tradicional xarxa de camins*, un viatge que permet gaudir d'una experiència en contacte directe amb la terra, els seus fruits i els seus habitants.

 

* La xarxa de camins està en vies de senyalització, i també de recuperació d'alguns dels seus trams, actuacions que es duran a terme durant els anys 2011 i 2012..

 

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773