Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Pobles al peu del castell-monestir d'Escornalbou

IMATGES RELACIONADES
Mare de Déu de la Roca. Talaia i Far del Camp
Mare de Déu de la Roca. Talaia i Far del Camp

22 d'agost de 2011


El castell-monestir d'Escornalbou s'erigeix sobre un dels últims turons de les muntanyes litorals, amb façana al mar i una visió privilegiada sobre els pobles situats als seus peus. La fortalesa té el seu origen en la reconquesta, quan el rei Alfons I el Cast donà el lloc a Joan Santboi per tal que repoblés les terres del voltant. Així, a prop de les restes d'antigues torres romanes i sarraïnes, es construïren a principis del segle XII una fortalesa, una església dedicada a Sant Miquel i una canònica agustiniana. Des d'aquest centre neuràlgic es controlava l'extens territori de la baronia, que comprenia els termes de l'Argentera, Colldejou, Duesaigües, Riudecanyes, Vilanova d'Escornalbou, la Torre de Fontaubella i Pradell de la Teixeta. Després de dos segles, sembla que una mala administració dels béns i territoris del monestir portà la comunitat a la decadència. Posteriorment s'hi establí una comunitat de franciscans, que l'habità fins la desamortització del 1835, restant l'edifici en estat d'abandó i originant la llegenda que era un espai embruixat. No fou fins a principis del segle XX que el diplomàtic reusenc Eduard Toda comprà l'edifici i el restaurà bastint un residència senyorial, la qual comptava amb una imponent biblioteca de més de 60.000 volums. Els problemes econòmics del diplomàtic van fer que el castell-monestir anés canviant de mans fins ser comprat finalment per la Generalitat i la Diputació de Tarragona l'any 1983.

 

Actualment, el complex és visitable pels turistes. De l'antiga canònica en resta l'església, d'estil romànic però amb detalls del gòtic, la cripta, el claustre i la sala capitular, on es reunia la comuni-tat per tractar els afers interns del monestir. Als seus voltants hi destaca un petit bosquet d'alzina sureda, únic per les seves característiques a la demarcació tarragonina. Els antics camins que comunicaven el castell-monestir amb els seus poble, alguns d'ells encara magníficament empedrats, ens permetran fer un autèntic viatge per la història de la Baronia d'Escornalbou.

 

 

CAMINS AMARATS D'HISTÒRIA

Caminada que ens permetrà conèixer dos dels pobles de l'antiga Baronia, l'Argentera i Duesaigües, i visitar el castell-monestir d'Escornalbou. La pujada al castell des de l'Argentera ens permetrà reviure els passos dels monjos per l'antic camí magníficament empedrat, ombrejat per una vegetació ufana i amb algunes raconades per al descans del caminant.

 

Sortim pel sud del poble de l'Argentera, vorejant una granja i agafant a l'esquerra el camí que baixa a creuar un barrancó. Iniciem l'ascensió per l'antic camí empedrat, que conserva trams en molt bon estat. L'ascensió per la vessant obaga de la muntanya d'Escornalbou ens permetrà gaudir d'una vegetació exhuberant, que confereix unes agradables aromes i frescor al camí. L'arribada a la part alta del turó ens pemetrà gaudir d'esplèndides panoràmiques i de la visita al castell. Per baixar cap a Duesaigües haurem de fer un tros de carretera fins agafar el PR* que transcorre paral•lel a la Rasa de Vilamanya. Es tracta d'una pista que ens obsequiarà altre cop amb la frescor de la frondosa obaga d'Escornalbou. Just abans d'arribar al poble de Duesaigües, agafarem a l'esquerra l'antic camí carreter que comunicava el poble amb l'Argentera, una agradable passejada seguint el curs del barranc Reial.

 

6.5 km | Ascensió acumulada: 300m | Temps de caminar: 2h | Dificultat: baixa

 

DE VILANOVA A LES ERMITES, TALAIA I FAR DEL BAIX CAMP

Excursió de curt recorregut que, des del poblet de Vilanova d'Escornalbou, ens durà a les ermites de la Mare de Déu de la Roca i de Sant Ramon de Mont-roig del Camp, que s'erigeixen en talaies privilegiades sobre el Baix Camp, encimbellades al capdamunt de la roca roja. El pintor Joan Miró, captivat per la força d'aquest paisatge, l'immortalitzà en diversos quadres mentre estiuejava a Mont-roig. L'ermita de Sant Ramon, un cub quadrat de blanques parets, destaca sobre la rojor de la roca i el blau del cel, servint encara avui per orientar els mariners i fer-los arribar a bon port.

 

Iniciem l'excursió al poble de Vilanova d'Escornalbou, sortint pel carrer de la Font i, després de creuar el barranc de la Font de l'Arc, continuem en direcció sud a Mont-roig i la Muntanya de l'Areny.

Quan arribem als seus peus, podem continuar recte pel planer camí dels carlins fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca. Els més avesats a caminar i sense por a les alçades tenen l'opció d'enfilar-se a la dreta per un corriol, que després de passar per uns resalts de roca equipats amb cables, els permetrà arribar al capdamunt de la Muntanya de l'Areny. Aquí, els aires marins han esculpit formes màgiques a la roca de gres vermell, que prenen cos en la nostra imaginació, mentre gaudim de les imponents vistes sobre la plana abocada a la mar Mediterrània. Després de travessar una llisera de roca, voregem la muntanya pel vessant marítim, fins arribar a les escaletes del Diable, que ens permeten arribar a l'encimbellada ermita de Sant Ramon. Baixarem fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, de la que tingueren cura durant 4 segles els frares d'Escornalbou, i seguirem avall, pels amplis revolts empedrats, fins trobar el camí dels carlins, que ens tornarà a Vilanova d'Escornalbou.

 

5.6 km | Ascensió acumulada: 100m | Temps de caminar: 1h 40min | Dificultat: baixa

 

UN TOMB PEL CASTELL-MONESTIR D'ESCORNALBOU

Senzilla descoberta del castell-monestir d'Escornalbou i el seu entorn, que ens permetrà conèixer a fons els elements que componen aquest complex arquitectònic carregat d'història i llegenda. Gaudirem també dels boscos ufans que entapissen la muntanya, on hi destaquen les alzines sureres, úniques a les nostres terres meridionals. A les oficines del castell-monestir hi trobarem un extens tríptic amb informació sobre aquest espai.

 

Us proposem iniciar el recorregut pujant fins a l'ermita de Santa Bàrbara, que corona el punt més alt d'Escornalbou. Sembla que fou construïda sobre una antiga torre romana, en un indret conegut com Salòquia (talaia) en temps dels sarraïns ja que constitueix un punt estratègic per dominar l'extens territori que s'ajeu als seus peus. D'aquí descendirem fins a la font del Sarraí, actualment seca, escenari del romanç amorós entre la dona del castlà d'Escornalbou i el fill de l'emir de la zona. La llegenda diu que s'estimbaren junts en desbocar-se el seu cavall, fugint del castlà. Per finalitzar, gaudirem del panoràmic passeig dels Frares, rememorant les estones de lleure dels frares i que ens durà al castell-monestir. Aconsellem consultar els horaris d'obertura del castell-monestir (telèfon de contacte: 977834007).

 

EN BTT PEL SUD DE LA BARONIA

Excursió apta per fer en bicicleta de muntanya (BTT) i que permet una descoberta dels territoris meridionals de la Baronia, de Riudecanyes fins al castell-monestir, i tornant per Vilanova d'Escornalbou i l'Arbocet. Un paisatge ple de contrastos, del cim d'Escornalbou als poblets agrícoles que s'ajeuen als seus peus, on el treball de la terra continua ben present.

 

Sortim del poble de Riudecanyes resseguint el pantà pel PR*, que deixarem aviat agafant a l'esquerra un carrer de la urbanització Mar de Riudecanyes. Abans d'arribar a la carretera agafa-rem a la dreta el camí de Vilamanya, que surt al camí cimentat entre Duesaigües i el cas-tell-monestir, marcat com a PR*. Un cop al capdamunt, davallarem per la carretera fins agafar a la dreta el camí del Castell a Vilanova d'Escornalbou, seguint la xarxa de camins*. Travessarem el poble i sortirem per la carretera fins agafar a la dreta el camí a Mont-roig, que seguirem fins una baixada brusca. Aquí seguirem de pla pel camí de l'esquerra, que ens durà fins l'Arbocet. En aquest nucli hi destaquen les dues torres de guaita, una de rodona, tradicionalment assignada als cristians, i l'altra quadrada, dels sarraïns. Sortirem del poble pel camí ramader a Montbrió, que deixarem un cop travessada la riera de Riudecanyes, remuntant-la en direcció nord. La tornarem a travessar i seguirem amunt en direcció Riudecanyes pel camí dels molins, equipat amb panells interpretatius que ens permetran conèixer els molins fariners, d'arròs i de sofre del poble.

 

18 km | Ascensió acumulada: 400m | Temps de caminar: 1h15 min en BTT, 5h 40min a peu | Dificultat: mitjana

 

 

* Marques que trobarem als camins:

 

Xarxa de camins: aquesta senyalització s'aplicarà gradualment sobre el territori durant l'any 2011 i 2012.

 

GR: senders de Gran Recorregut gestionats per la FEEC.

PR: senders de Petit Recorregut gestionats per la FEEC.

 

Tracks i més informació a www.muntanyescostadaurada.cat.

 

 

Atreveix-te a posar un peu a les Muntanyes que rodegen la Costa Daurada, tot un amfiteatre natural que amaga raconades ufanes de natura, valls frescals i frondoses, indrets misteriosos i llegendaris, edificacions plenes d'història, cims emblemàtics i amb grans panoràmiques,...

 

Tot un viatge pels pobles que encara mantenen el seu caràcter rural a través de la tradicional xarxa de camins*, un viatge que permet gaudir d'una experiència en contacte directe amb la terra, els seus fruits i els seus habitants.

 

* La xarxa de camins està en vies de senyalització, i també de recuperació d'alguns dels seus trams, actuacions que es duran a terme durant els anys 2011 i 2012..

 

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773