Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Paisatges de l'Avellana, el fèrtil Camp conreat

IMATGES RELACIONADES
El cicle mediterrani
El cicle mediterrani

29 d'agost de 2011


El cultiu de l'avellana té una llarga tradició al Camp de Tarragona, els primers documents que hi fan referència al terme d'Alforja daten de l'any 1287. Amb l'aparició de la fil•loxera (s.XIX), molts cultius de vinya foren substituïts per l'avellaner, donant lloc així a l'àrea contínua més extensa d'aquest cultiu a tot Europa. El paisatge de l'avellana, dividit geomètricament fins a l'infinit, és un paisatge canviant al llarg de l'any, on la verdor primaveral i ufana contrasta fortament amb els bruns fruits i fulles de la tardor i la grisor del seu brancatge despullat a l'hivern. Un paisatge que s'estén des dels vessants muntanyosos, on l'art de la pedra en sec delimita i estabilitza les feixes conreades, fins a la plana, sovint esquitxat per camps d'oliveres, ametllers, garrofers, tot articulat per una densa xarxa de camins, aptes per recórrer a peu però sobretot en bicicleta de muntanya (BTT). Aquest paisatge eminentment agrari, amb pobles i masos vinculats al camp, fou refugi i escenari de gestes de bandolers, carlins i maquis, gent que visqué èpoques convulses i que lluitaren fins al final pels seus ideals.

 

L'avellana, el nostre fruit sec per excel·lència, es comercialitza actualment sota la Denominació d'Origen Avellana de Reus, localitat que actua com a centre de comercialització de bona part de la producció estatal d'avellana des de fa més de 5 segles. Pel seu contingut en minerals, proteïnes i greixos saludables, constitueix un dels fruits energètics més adients per l'aliment de l'excursionista. Esperem que les nostres avellanes us donin forces per descobrir i tastar aquest territori!

 

MAQUIS ENTRE AVELLANERS

Excursió que ens permetrà gaudir dels camps conreats que s'enfilen als contraforts de les Muntanyes de Prades, un paisatge agrari escenari de les accions dels maquis, com l'intent de sabotatge de la línia elèctrica de Seròs a Reus per commemorar la proclamació de la II República (1947). En van volar una torre elèctrica al terme de Vilaplana, però sembla que no n'aconseguiren interrompre el funcionament.

 

Excursió que parteix de l'Aleixar pel camí del Mas de Pubill, passant per l'imponent pi pinyer de les Planes, fins arribar a Vilaplana. Pugem fins al capdamunt del carrer Major, i sortim de Vilaplana per l'est, travessant la carretera i agafant a la dreta el camí que comunicava el poble amb l'Albiol. Arribem al camí de Reus a Prades, marcat com a GR* i el seguim avall, passant pel coll de la Batalla. Just abans del mas de Borbó deixem el GR* i davallem a la dreta pel camí de Mas de Segimon que ens tornarà a l'Aleixar.

 

13.5 km | Ascensió acumulada: 350m | Temps: 1h 15 en BTT, 4h10min a peu | Dificultat: baixa

 

 

EN BTT PELS PAISATGES DE L'AVELLANA

Us proposem una descoberta d'aquest paisatge tan nostrat, que ens portarà dels camps a l'ermita de Puigcerver, miranda privilegiada on s'hi ubica l'ermita del segle XIII i rodejada d'imponents alzinars. La visita de Riudecols, Puigcerver i Alforja es pot allargar amb un tomb fins a Botarell, un dia intens de BTT en el què les avellanes ens seran ben necessàries!

 

Sortim de Riudecols en direcció a l'ermita de Puigcerver, superant els més de 400 metres de desnivell, esforç que es veu recompensat per la miranda que obtenim. Continuem pel PR* en direcció a Alforja, passant per la Creu de Formatge i la capelleta, que ens indica el punt des d'on comencem a veure Puigcerver venint d'Alforja. Travessem el poble, sortint pel sud i agafant el camí vell de Riudecols, pujant fins al conegut coll dels Banys. Baixem per travessar la riera de les Voltes i arribem a Riudecols pel nord. Si encara en voleu més, teniu la possibilitat de fer una volta cap al poble de Botarell, passant pel collet del Mas d'en Cases i tornant per l'antic camí, més planer, de comunicació amb Riudecols.

 

EN BTT PELS PAISATGES DE L'AVELLANA

20 km | Ascensió acumulada: 640m | Temps: 1h 50min en BTT, 6h 20min a peu | Dificultat: mitjana

 

TOMB DE RIUDECOLS-BOTARELL

11 km | Ascensió acumulada: 250m | Temps: 1h en BTT, 3h 30min a peu | Dificultat: baixa

 

 

EL PUIG D'EN CAMA, TALAIA DEL CAMP

El Puig d'en Cama (718 m) s'alça altiu sobre la plana, dominant la petita cadena muntanyosa que presenta al seu darrera els majestuosos relleus de les Muntanyes de Prades. Al seu capdamunt s'hi localitza una caseta de vigilància d'incendis forestals.

 

Sortim del poble d'Almoster per un antic camí ramader que ens durà amunt gradualment fins al Puig d'en Cama. Les bones vistes en dies clars ens recompensarà l'esforç de la pujada, abans d'enfilar el camí carener, força ondulat, fins a l'ermita de Sant Pere del Puig, del segle XII. Continuem la baixada per l'antic camí de Sant Pere a la Selva, que en el primer tram no és ciclable (si aneu en BTT teniu l'alternativa de baixar pel camí pavimentat). Des de la Selva del Camp, després de seguir un breu tram de carretera, agafem a la dreta el camí nou de Sant Pere, que aviat deixarem per continuar recte, de pla, pel camí vell d'Almoster. Passant entre camps de conreu arribarem a la carretera local, que haurem de seguir (atenció als cotxes ja que és molt estreta) fins arribar a Almoster creuant la riera.

 

11 km | Ascensió acumulada: 500m | Temps: 1h en BTT, 3h30min a peu | Dificultat: mitjana

 

 

EL CICLE MEDITERRANI: DEL CAMP A L'INCENDI

Excursió pels camps de Maspujols, l'Aleixar i les Borges del Camp, que conviuen amb una urbanització dispersa i, sovint, amb fenòmens devastadors com els incendis forestals. La ruta travessa una zona afectada per un incendi que cremà als termes de les Borges del Camp, Maspujols, l'Aleixar i Alforja. Aquest recorregut ens permetrà reflexionar i veure els efectes de l'abandó dels antics conreus colonitzats de nou per boscos no gestionats que multipliquen el perill d'incendis.

 

Sortim de les Borges del Camp en direcció a Roques Brunes, a mig camí ens podrem desviar per visitar el poble de Maspujols. Arribem a l'Aleixar entre camps d'avellaners i, sense travessar la carretera, agafem a l'esquerra el camí que porta fins a l'ermita de Sant Antoni, del segle XVII. Continuem amunt pel camí fins que, després d'un retomb tancat en què creuem el barranc de Rocabruna, agafem a la dreta un corriol que ens porta al camí de les Valls. Planejarem amb bones vistes sobre el Camp per un camí equipat amb plafons interpretatius del paisatge, i descendirem fins a la riera d'Alforja, que seguirem de tornada a les Borges del Camp.

 

11.7 km | Ascensió acumulada: 300m | Temps: 1h en BTT, 3h 40min a peu | Dificultat: mitjana en BTT, baixa a peu

 

 

* Marques que trobarem als camins:

 

Xarxa de camins: aquesta senyalització s'aplicarà gradualment sobre el territori durant l'any 2011 i 2012.

 

GR: senders de Gran Recorregut gestionats per la FEEC.

PR: senders de Petit Recorregut gestionats per la FEEC.

 

Tracks i més informació a www.muntanyescostadaurada.cat.

 

 

Atreveix-te a posar un peu a les Muntanyes que rodegen la Costa Daurada, tot un amfiteatre natural que amaga raconades ufanes de natura, valls frescals i frondoses, indrets misteriosos i llegendaris, edificacions plenes d'història, cims emblemàtics i amb grans panoràmiques,...

 

Tot un viatge pels pobles que encara mantenen el seu caràcter rural a través de la tradicional xarxa de camins*, un viatge que permet gaudir d'una experiència en contacte directe amb la terra, els seus fruits i els seus habitants.

 

* La xarxa de camins està en vies de senyalització, i també de recuperació d'alguns dels seus trams, actuacions que es duran a terme durant els anys 2011 i 2012..

 

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773