Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Baix Camp tindrà un dels parcs fotovoltaics sobre coberta més grans de Catalunya

IMATGES RELACIONADES
De esquerra a dreta, Josep Miarnau, Josep Masdeu i Xavier Martí
De esquerra a dreta, Josep Miarnau, Josep Masdeu i Xavier Martí

8 de febrer de 2010


El Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp i l'empresa COMSA EMTE han presentat el projecte del Parc Fotovoltaic del Centre de Residus del Baix Camp, que serà un dels parcs sobre coberta més importants de Catalunya. El projecte preveu la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes de les plantes de tractament de residus (planta comarcal de compostatge i planta de tractament mecànicobiològica), amb una inversió de 8,6 milions d'Euros.

 

 

Segons ha exposat el responsable d'Energies Renovables de COMSA EMTE, Josep M. Font, a Botarell s'instal·laran en total 10.800 mòduls fotovoltaics de silici, que ocuparan una superfície de captació de 17.820 m2 sobre les cobertes de les dues plantes esmentades. La potència nominal de la instal·lació projectada és de 2,3 MW i la previsió anual de producció elèctrica és de 2,76 GKWh/any. Aquesta producció equival a cobrir les necessitats energètiques durant 1 any de 766 famílies de 4 membres, la qual cosa representa 3,5 vegades la població de Botarell.

 

 

El Consorci de Residus, segons ha explicat el seu president Josep Masdeu, com a titular de les plantes de tractament de residus, ha atorgat una concessió administrativa a l'empresa COMSA EMTE, que es farà càrrec de la inversió i explotació del Parc Fotovoltaic del Centre de Residus del Baix Camp durant 25 anys. Les condicions de la concessió preveuen que COMSA EMTE pagarà un cànon al Consorci, que revertirà directament en el manteniment i millores dels serveis comarcals que es gestionen.

 

 

Es preveu que durant el primer trimestre d'aquest any 2010 es posi en marxa la construcció, que té un termini d'execució de 6 mesos. La previsió és que comenci a funcionar a finals de 2010. Durant aquest temps les plantes de tractament de residus continuaran treballant normalment, ja que la instal•lació de les plaques fotovoltaiques no obstaculitza el seu funcionament.

 

El director general de COMSA EMTE, Xavier Martí, ha explicat que la construcció i explotació del Parc Fotovoltaic del Centre de Residus del Baix Camp per part de COMSA EMTE s'integra en la seva línia d'energies renovables que en 2009 ja li va permetre generar 92,7 GWh, que equival a atendre les necessitats d'energia elèctrica de 74.000 persones. En conjunt, COMSA EMTE ha realitzat inversions per un import aproximat de 130 milions d'Euros, amb la creació de 60 llocs de treball, 53 dels quals són a Catalunya.

 

 

Josep Masdeu ha remarcat que amb aquest projecte el Consorci de Residus fa una aposta decidida per les energies renovables, i participa de les polítiques energètiques que aposten per incrementar fins al 20 % les fonts d'aquest tipus d'energia l'any 2020. A més s'optimitzen recursos i s'aposta decididament per la producció energètica neta per disminuir les necessitats de dependència de la xarxa. El projecte també aporta un gran estalvi d'emissions de CO2, quantificat en 767 Tn/CO2 net.

 

 

El Parc Fotovoltaic, a més, contribueix a generar activitat econòmica en uns moments difícils com els actuals i suposa un benefici econòmic per al conjunt de la comarca. El conseller delegat de COMSA EMTE, Josep Miarnau, ha felicitat el Consorci de Gestió de Residus per aquesta iniciativa, i per la seva repercussió ambiental i econòmica.

 

 

El Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp, promotor d'aquesta iniciativa i propietari de la planta comarcal de compostatge i la planta de tractament de la fracció resta que es troben a Botarell, està integrat pel Consell Comarcal del Baix Camp, per l'Agència de Residus de Catalunya i per diversos municipis de la comarca.© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773