Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Es manté la fase d'alerta per risc d'incendis forestals

IMATGES RELACIONADES
Prevenció risc d'incendis
Prevenció risc d'incendis

13 de març de 2012


La Direcció General de Protecció Civil manté la fase d'alerta del pla d'emergències per incendis forestals, INFOCAT, i continua demanant als ciutadans que extremin al màxim les precaucions i evitin qualsevol activitat que puguin generar o agreujar la situació de risc d'inici d'un foc forestal.


Protecció Civil també demana als ciutadans que si veuen qualsevol indici de què s'està produint un foc forestal, com ara una columna de fum, truquin immediatament al telèfon d'urgències 112 i indiquin la seva posició i la de l'eventual punt on hi hagi fum.


Per evitar incendis forestals s'han de respectar les següents normes:

- No llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe

- No encengueu focs artificials ni llanceu coets en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot en urbanitzacions envoltades pel foc.

- No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.

- Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.

- No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.

- Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.

- Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis i alguna reserva d'aigua.


Si l'incendi arriba a casa vostra:

- Trucar al 112 i seguir les indicacions de les autoritats.

- Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de la llum i del gas, agafeu allò imprescindible (documentació, diners, medicaments) i marxeu on diguin els serveis de seguretat.

- Si el foc envolta la casa, refugieu-vos dins, tanqueu portes i finestres i tapeu qualsevol forat.

- Ompliu d'aigua les banyeres i les piques, ruixeu d'aigua les portes i les finestres i col·loqueu tovalloles molles sota les portes.

- Tanqueu tots els subministraments de combustible i protegiu-vos amb roba de cotó o llana. Si hi ha molt de fum deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.


Si l'incendi us sorprèn al bosc o a camp obert:

- Allunyeu-vos en direcció oposada al vent i si podeu entreu en zona ja cremada

-  Si sou al cotxe, atureu-vos i tanqueu els vidres

-  Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum. No us refugieu en pous o coves. A prop del mar o del riu, acosteu-vos a l'aigua, i si cal fiqueu-vos dins.


Recomanacions:

-  Pels que resideixen habitualment o passen temporades a urbanitzacions properes a zones forestals, recordar que és imprescindible informar-se de les rutes d'evacuació en cas d'emergència.

-  En cas que un incendi afecti les zones properes a un habitatge aïllat, urbanització o nucli habitat, cal seguir estrictament les instruccions donades per les autoritats quant a mesures de protecció.

-  Els ciutadans que hagin de realitzar algun desplaçament cal que s'informin a través dels mitjans de comunicació de la situació i localització dels incendis forestals i evitin dirigir-se a zones properes a elles.© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773