Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, inaugura el Centre d'Interpretació Muntanyes de Prades

IMATGES RELACIONADES
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa en primer terme, durant la inauguració del Centre d'Interpretació de Prades, i acompanyat de l'alcalde de Prades, del president del Consell Comarcal del Baix Camp i de la presidenta del Patronat Comarcal del Turisme
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa en primer terme, durant la inauguració del Centre d'Interpretació de Prades, i acompanyat de l'alcalde de Prades, del president del Consell Comarcal del Baix Camp i de la presidenta del Patronat Comarcal del Turisme

10 d'abril de 2010


El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha inaugurat avui el Centre d'Interpretació Natural i Etnogràfic Muntanyes de Prades, acompanyat del president del Consell Comarcal del Baix Camp, Josep Masdeu, de l'alcalde de Prades, Santiago Pons, i del director dels serveis territorials del Departament a Tarragona, Àngel Xifré. Aquest centre s'emmarca en el Pla de Foment Turístic "Muntanyes de la Costa Daurada”.

 

Aquest Pla que impulsa el Departament a través de la Direcció General de Turisme, juntament amb el Consell Comarcal del Baix Camp i per objectiu dinamitzar socio- econòmicament 19 municipis d'interior i de muntanya del Baix Camp mitjançant la promoció de l'activitat turística. El projecte comprèn els municipis següents: l'Albiol, l'Aleixar, Alforja, Almoster, Arbolí, l'Argentera, Borges del Camp, Botarell, Capafonts, Colldejou, Duesaigües, la Febró, Maspujols, Prades, Pratdip, Riudecanyes, Riudecols, Vilanova d'Escornalbou i Vilaplana.

 

 El pla s'estructura en tres línies estratègiques que engloben propostes d'actuació diferents. La primera línia que es centra en millorar les condicions del territori, vol treballar en les millores en l'accessibilitat, en la senyalització, en l'ordenació del territori per tal de donar valor i afavorir la protecció dels recursos naturals i del patrimoni paisatgístic i arquitectònic dels municipis. La segona línia estratègica fa referència a la creació de productes i desenvolupament d'activitats, fomentant la creació de productes turístics diferenciadors i atractius a partir del patrimoni natural, històric, cultural, artístic, arquitectònic i gastronòmic dels municipis inclosos en el Pla . La tercera i última promourà activitats per millorar l'organització, gestió i la qualitat per a les empreses turístiques i visitants.

Amb l'objectiu de fomentar el desenvolupament econòmic dels municipis de les Muntanyes del Baix Camp, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa destinarà un total 540.000 euros per a la realització del Pla de Foment Turístic "Muntanyes de la Costa Daurada”, que compta amb una inversió de 1.080.579 euros. La resta es finança amb el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya, amb els ajuts FEDER i amb fons propis del Consell Comarcal del Baix Camp.

 

El Centre d'Interpretació Natural i Etnogràfic Muntanyes de Prades

El Municipi de Prades acull la seu del Centre d'Interpretació Natural i Etnogràfic de les Muntanyes de Prades, que estarà situat al nou Centre Cívic de la població. Aquest espai té la finalitat d'explicar a fons però de forma amena i atractiva un dels espais naturals més rics i interessants de Catalunya i la forma de vida de la gent que ha viscut en aquest territori al llarg dels segles.

 

Les principals finalitats del Centre d'interpretació de les Muntanyes de Prades són:

•    Donar a conèixer la riquesa natural i geològica de la zona. Donar a conèixer les tradicions i la cultura dels municipis de les Muntanyes de Prades.

•     Fomentar el respecte per la natura i el turisme sostenible.

•    Crear un producte nou amb un alt grau d'acceptació i interès pel turista actual.

•    Diversificar l'oferta turística.

•    Donar a conèixer els serveis i els recursos turístics de la resta de l'interior del Baix Camp.

•    Donar a conèixer els altres tres espais de dinamització i promoció turística de l'interior del Baix Camp.

  

Per això, l'espai compta amb les següents àrees:

 

1.    Centre d'Acollida i Informació al visitant sobre Prades i els municipis de les Muntanyes de Prades

2.    Centre d'Interpretació: amb els següents espais

-    Audiovisual: Aquest audiovisual, d'uns 7 minuts de durada, explica resumidament les característiques principals dels municipis de les Muntanyes de Prades.

-    Mòdul assaboreix: S'hi presenten els principals productes de qualitat de les Muntanyes de Prades (Patates de Prades, mel, castanyes, bolets, etc)

-    Mòdul descobreix: Hi ha quatre taules que proposen diversos jocs de percepcions amb els sentits; tacte, olfacte, vista. Hi ha diversos plafons que expliquen les principals característiques geològiques i de la flora i la fauna de les Muntanyes de Prades

 

-    Mòdul escolta; consta d'una gran esfera amb quatre pantalles en les quals s'hi veuen imatges de boscos, rius, neu i ocells. Dels sostre hi pengen quatre auriculars, un per cada pantalla i ens ells s'hi esclata els sorolls que produeixen els elements abans esmentats.

 

-    Finestra; el Centre d'interpretació consta d'una gran finestra que dóna a l'exterior. A través d'ella s'hi poden veure horts, boscos, diferents tipus de conreus, etc. A partir d'aquí s'ha aplicat una gràfica sobre la finestra que explica i permet interpretar el paisatge que es veu.

 

-    Mòdul història; Una gran taula explica resumidament la història de l'home a les Muntanyes de Prades

 

-    Sensibilització: Amb uns textos posats a la paret es parla de la necessitat de tenir cura del medi, de deixar-lo tal i com l'hem trobat, etc. També es parla de les precaucions que ha de tenir l'excursionista quan va ala muntanya.

  

3.    Botiga: agrobotiga amb productes tradicionals de la zona.

  

La inversió realitzada ha estat de 1250.000 euros.

 

Projecte de senyalització:

En la primera anualitat del Pla de Foment Turístic, a més del Centre d'Interpretació de Prades també s'ha executat el projecte de senyalització dels municipis integrants del Pla de Foment. Aquest projecte ha suposat la col•locació de 40 cartells d'entrada als municipis, 26 cartelleres informatives, 102 banderoles direccionals, i 5 taules del paisatge. El pressupost total ha estat 180.000 euros.

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773