Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

A finals de 2010 funcionarà el Parc fotovoltaic sobre cobertes més important de Catalunya

IMATGES RELACIONADES
El president del Consorci de Gestió de Residus i del Consell Comarcal del Baix Camp, Josep Masdeu, amb el delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, durant la visita d'obres al Parc Fotovoltaic
El president del Consorci de Gestió de Residus i del Consell Comarcal del Baix Camp, Josep Masdeu, amb el delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, durant la visita d'obres al Parc Fotovoltaic

18 de juny de 2010


A finals de 2010 entrarà en funcionament el parc fotovoltaic que s'està instal·lant sobre les cobertes de la planta comarcal de compostatge i de la planta mecanicobiològica del Baix Camp que s'ubiquen a Botarell. El parc tindrà una superfície de 17.424 metres quadrats de captació de plaques solars fotovoltaiques, que el converteix en un dels més importants de Catalunya d'aquest tipus. Per conèixer el desenvolupament d'aquest projecte s'ha fet una visita d'obres divendres 18 de juny de 2010, en la que han pres part el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté; el president del Consorci de Gestió de Residus i president del Consell Comarcal del Baix Camp, Josep Masdeu; el president de Secomsa, Xavier Llauradó; alcaldes, representants municipals, consellers comarcals; el director dels Serveis Territorials d'Economia i Finances a Tarragona, Ernest Benito; el director general de COMSA EMTE, Xavier Martí; Oscar Aceves, gerent de l'empresa contractista TFM, entre altres.

 

Durant la visita, Josep Masdeu ha destacat la decidida aposta del Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp per les energies renovables, ja que a més de la instal·lació del Parc Fotovoltaic, la planta mecanicobiològica també produeix energia elèctrica per cogeneració mitjançant el tractament dels residus municipals. Per la seva banda, Xavier Sabaté ha resaltat la iniciativa del Consorci del Baix Camp, que torna a ser pioner en un aspecte molt important per al país com és l'energia i, especialment, les que provenen de fonts renovables.

 

El projecte està promogut pel Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp i l'empresa COMSA EMTE, amb una inversió de 7,4 M€. S'instal·laran en total 10.560 mòduls fotovoltaics de silici. La potència nominal de la instal·lació projectada és de 2,3 MW i la previsió anual de producció elèctrica és de 2,8 GWh/any. Aquesta producció equival a cobrir les necessitats energètiques durant 1 any de 766 famílies de 4 membres, la qual cosa representa 3,5 vegades la població de Botarell. A més el projecte també aporta un gran estalvi d'emissions de CO2, quantificat en 767 Tn/CO2 net.

 

El Consorci de Residus ha atorgat una concessió administrativa a l'empresa COMSA EMTE, que es farà càrrec de la inversió i explotació del Parc Fotovoltaic del Centre de Residus del Baix Camp durant 25 anys. Les condicions de la concessió preveuen que COMSA EMTE pagarà un cànon al Consorci, que revertirà directament en el manteniment i millores dels serveis comarcals que es gestionen.

 

6 mesos d'execució 

La construcció es va iniciar durant el mes de març de 2010 i té un termini d'execució de 6 mesos. Durant aquest temps les plantes de tractament de residus continuaran treballant normalment, ja que la instal·lació de les plaques fotovoltaiques no obstaculitza el seu funcionament.

 

La construcció i explotació del Parc Fotovoltaic del Centre de Residus del Baix Camp per part de COMSA EMTE s'integra en la seva línia d'energies renovables que en 2009 ja li va permetre generar 92,7 GWh, que equival a atendre les necessitats d'energia elèctrica de 74.000 persones. En conjunt, COMSA EMTE ha realitzat inversions per un import aproximat de 130 milions d'Euros, amb la creació de 60 llocs de treball, 53 dels quals són a Catalunya.

 

Per la seva banda, amb aquest projecte el Consorci de Residus fa una aposta decidida per les energies renovables, i participa de les polítiques energètiques que aposten per incrementar fins al 20 % les fonts d'aquest tipus d'energia l'any 2020. A més s'optimitzen recursos i s'aposta decididament per la producció energètica neta per disminuir les necessitats de dependència de la xarxa. El Parc Fotovoltaic, a més, contribueix a generar activitat econòmica en uns moments difícils com els actuals i suposa un benefici econòmic per al conjunt de la comarca.

 

El Consorci de Gestió de Residus del Baix Camp, promotor d'aquesta iniciativa i propietari de la planta comarcal de compostatge i la planta de tractament de la fracció resta que es troben a Botarell, està integrat pel Consell Comarcal del Baix Camp, per l'Agència de Residus de Catalunya i per diversos municipis de la comarca.© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773