Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Consell Comarcal del Baix Camp declara bé cultural d'interès local els rentadors de Pratdip

IMATGES RELACIONADES
Pratdip
Pratdip

1 de juliol de 2010


El Ple del Consell Comarcal del Baix Camp de 30 de juny de 2010 va aprovar per unanimitat la declaració de bé cultural d'interès local dels rentadors de Pratdip, a petició de l'Ajuntament del municipi, ja que la competència per emetre aquesta declaració és de l'ens comarcal en el cas de les poblacions que tenen menys de 5.000 habitants.

 

 

Els rentadors es troben actualment en bon estat de conservació i consten de dues basses connectades per facilitar els processos de bugada i esbandida de la roba, i d'una canalització d'aigua potable a l'entrada. L'aigua raja contínuament per la qual cosa està assegurada la seva renovació constant. Els rentadors es van construir abans de la Guerra Civil al lloc on, originàriament, hi havia l'anomenat “rentadors dels malalts”, on es netejava la roba dels malalts per no barrejar-la amb de l'altra.

 

 

Els rentadors estan construïts amb maçoneria i pedra i la coberta, que data dels anys 50, és de teula àrab sobre encadellat ceràmic, suportat per bigues de formigó que originàriament devien ser de fusta.

 

 

En l'informe que ha servit de base perquè l'Ajuntament de Pratdip sol•licités la protecció dels rentadors municipals, la historiadora i tècnica de patrimoni cultural Elena Juncosa Vecchierini constata la funció històrica dels rentadors per millorar la salut pública dels pobles i la funció etnogràfica com a punt de trobada, d'intercanvi, de comunicació i de convivència entre les dones del poble. Per aquesta funció social els rentadors “servien per bugadejar, en el doble sentit de la paraula, que ve del terme passar la bugada: petar la xerrada i tafanejar mentre es renta la roba, i l'altre de fer neta la bugada”.

 

 

Aquest acord de declaració dels rentadors com a bé cultural d'interès local es traslladarà al Departament de Cultura de la Generalitat perquè en faci la inscripció en el catàleg del Patrimoni Cultural Català

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773