Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Baix Camp ja té un Protocol per coordinar tots els serveis d'atenció a les dones víctimes de violència

IMATGES RELACIONADES
Acte commemoratiu del Dia Internacional contra la violènica envers les Dones al Baix Camp
Acte commemoratiu del Dia Internacional contra la violènica envers les Dones al Baix Camp

25 de novembre de 2014


Dimarts 25 de novembre, i coincidint amb el Dia internacional contra la violència envers les dones, el Consell Comarcal del Baix Camp, els ajuntaments de Reus i Cambrils, i les direccions territorials d'Interior, d'Ensenyament, de Justícia, de Benestar Social i Família, de l'Agència de Salut Pública i de la Coordinació Territorial de l'Institut Català de la Dona (ICD) a Tarragona, han signat un acord per la implantació de Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista al Baix Camp.

L'objectiu de l'acord és coordinar les actuacions de les diferents administracions implicades davant casos de violència masclista al Baix Camp, i fer més eficients les intervencions.


El Protocol té el seu àmbit d'actuació als 28 municipis del Baix Camp, i s'adreça a les dones residents en qualsevol dels municipis de la comarca que hagin patit o estiguin patint qualsevol forma de violència masclista.


El document, a més, recull els diferents serveis de suport a les dones des d'àmbits diversos com el social, el de salut, el de l'ensenyament, l'àmbit de la seguretat i el judicial, i inclou els recursos existents actualment específicament per a dones víctimes de violència masclista.


Durant l'acte de signatura i presentació del Protocol, tant l'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, com la regidora de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, han destacat la bona tasca realitzada per crear xarxa i per treballar coordinadament tots els dispositius i evitar que “les dones hagin de repetir per a cada administració la problemàtica que l'afecta”.


Per la seva banda, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Quim Nin, ha fet referència a la importància que l'entorn de les víctimes i la societat en el seu conjunt no giri l'esquena a les dones víctimes de violència. Per últim el president del Consell Comarcal, Joaquim Calatayud, ha destacat altres serveis que es treballen coordinadament al territori per donar suport a les dones, com el pis d'urgència, i ha dit que el Consell Comarcal s'ha adherit a la línia 900 900 120 contra la violència masclista i ha animat els ajuntaments de la comarca ha adherir-s'hi també. També ha recordat que “el SIAD Baix Camp ha atès l'últim any 122 dones amb necessitats diverses, de les quals 18 han estat ateses per casos de violència”.


Per últim, i per tancar l'acte, Esther Pi, tècnica del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) Baix Camp; Marta Palacios, tècnica del SIAD de Reus; i la Ninas Marcos, treballadora social de l'Ajuntament de Cambrils, van donar lectura al manifest commemoratiu del Dia Internacional contra la violència envers les Dones.


Antecedents i gènesi del Protocol

La iniciativa de creació del Protocol sorgeix de la coordinadora territorial de l'ICD del Camp de Tarragona, que en una reunió de l'Equip Comarcal del Circuït de Violència Masclista del Baix Camp proposa que s'elabori el “Protocol del Baix Camp” en base a un document elaborat pels Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Camp. La coordinadora demana als tècnics del Consell Comarcal, de l'Ajuntament de Cambrils i de l'Ajuntament de Reus, que liderin l'elaboració del Protocol.


Des de juny de 2013 es realitzen diverses reunions de treball en la que prenen part responsables de diversos serveis, fins que es dóna per finalitzat el Protocol al gener de 2014. Posteriorment els plens del Consell Comarcal, de l'Ajuntament de Cambrils i de l'Ajuntament de Reus, aproven el Protocol en les sessions del 25 de febrer, de 8 d'abril i de 23 de maig de 2014, respectivament.
© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773