Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Consell Comarcal i Secomsa demanen als ve´ns del Baix Camp que deixin de llenšar diners a la brossa

IMATGES RELACIONADES
Ve´ns de Vilanova d'Escornalbou. Foto d'Alba MarinÚ
Ve´ns de Vilanova d'Escornalbou. Foto d'Alba MarinÚ

13 de juny de 2018


 

El Consell Comarcal i Secomsa demanen als ve´ns del Baix Camp que deixin de llenšar diners a la brossa

 

•    La Bona brossa Ús un projecte pioner que busca el valor social de la recollida selectiva

 

•    Com mÚs recollida selectiva aconsegueixi un municipi, de mÚs diners disposarÓ per fer un projecte per al conjunt del poble i decidit pels ve´ns i ve´nes

 

De fa temps, es penalitza amb cÓnons la brossa que no es recull selectivament i que es colga en abocadors controlats o s'incinera. Ara, per˛, i davant l'impuls a l'economia circular de la Uniˇ Europea i l'objectiu recollit per la Generalitat de Catalunya d'assolir un 60 per cent de recollida selectiva l'any 2020, encara es penalitzarÓ mÚs econ˛micament uns percentatges baixos de recollida selectiva.

  

Davant aquest repte, el Consell Comarcal del Baix Camp i Secomsa han plantejat als ajuntaments de la comarca un projecte que vol assolir el 60 per cent de la recollida selectiva a partir de la mobilitzaciˇ dels ve´ns i ve´nes de cada municipi. La base Ús deixar de llenšar diners a la brossa, ja que l'increment de la recollida selectiva significarÓ un estalvi per al poble i poder disposar d'uns diners que cada poblaciˇ decidirÓ on invertir.

  

Amb el nom la Bona brossa, la recollida selectiva amb valor social, ja s'ha plantejat aquest projecte als municipis pilot de Vilanova d'Escornalbou, Maspujols, l'Aleixar i Riudoms. Altres municipis com les Borges del Camp, Alforja i Almoster, estan iniciant els trÓmits per adherir-s'hi.

  

A Vilanova d'Escornalbou, es disposaran de 4.000 euros en arribar al 60 per cent de la recollida selectiva. Una trentena de ve´ns i ve´nes de diferents edats han decidit que els diners es destinaran a comprar un desfibrilĚlador per al poble i per a realitzar diverses accions per promoure una vida activa saludable.

  

A l'Aleixar, els ve´ns i ve´nes disposaran de 7.000 euros, i properament decidiran en quŔ invertir-los, mentre a Maspujols es reuniran dijous per iniciar els debats i decidir a quŔ destinaran 4.300 euros. Per la seva part, Riudoms ha comenšat a treballar per posar en marxa el projecte al setembre, amb una xifra de 25.000 euros per destinar a un projecte per al poble.

  

En cada municipi s'ha creat un grup motor, format per ve´ns i ve´nes voluntaris i voluntÓries, que tambÚ s'encarregarÓ de dinamitzar les accions a fer a cada poblaciˇ per implicar-la en el projecte i fomentar la recollida selectiva en el seu municipi. El Consell Comarcal, Secomsa i els ajuntaments respectius donen suport a la iniciativa ciutadana i facilitaran les eines i materials que siguin necessaris.

  

En aquest sentit, es preveu en cada municipi identificar els p˙blics als quals s'haurÓ d'adrešar el missatge de la campanya i quina serÓ la millor manera de fer-ho (per exemple grans productors de matŔria orgÓnica d'un poble, etc.)

  

Renovaciˇ de contenidors

 

L'inici de la Bona Brossa en cada municipi coincidirÓ amb una renovaciˇ important de les Órees de contenidors de superfÝcie. En la majoria de casos disminueix el n˙mero de contenidors per˛ els nous que es posaran seran mÚs grans. Concretament, en els municipis pilot:

  

-    A Vilanova d'Escornalbou es canviaran 27 contenidors i es posaran 15 completament nous, amb una inversiˇ de 2.008,62 euros anuals durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.

-    Maspujols renova els 32 contenidors actuals, amb una inversiˇ de 3.268,98 euros durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.

-    L'Aleixar traurÓ els 50 contenidors actual i en posarÓ 44 nous, amb una inversiˇ de 4.706,54 euros anuals durant 8 anys, incloent-hi el manteniment.

-    Riudoms estÓ en procÚs de licitaciˇ, ja que traurÓ 90 contenidors per posar-ne 83 de nous.

  

La Bona Brossa, valor afegit

 

El Consell Comarcal del Baix Camp, Secomsa i els ajuntaments han apostat pel projecte la Bona Brossa per incrementar la recollida selectiva dels residus municipals a la comarca perquŔ:

   

   *Vol que la ciutadania pugui “tocar” els beneficis de la recollida selectiva

   * Vol donar una visiˇ positiva dels residus i de la recollida selectiva per al conjunt de la comunitat

   * Vol ser un projecte transversal que impliqui ve´ns i ve´nes de totes les edats

   * Parteix de la base que la ciutadania coneix perfectament com fer la recollida selectiva ja que des de 1996 que es va implantar aquest sistema s'ha explicat successivament en diverses campanyes

   * PerquŔ considera que el model de recollida no Ús tan determinant en el fet d'aconseguir bons percentatges de recollida selectiva (al Baix Camp, per exemple, la Selva del Camp frega el 60 % amb un sistema de contenidors soterrats).

    *PerquŔ incorpora els principis de l'economia circular, segons la qual els residus tenen valor econ˛mic perquŔ sˇn matŔries primeres

  

Dades de la recollida selectiva actual

  

Globalment, en 2017, la comarca del Baix Camp estÓ en un 40,8 % de recollida selectiva per˛ la realitat de cada municipi Ús molt diferent. TambÚ cal tenir en compte que el nivell d'impropis en les diverses fraccions es massa elevat. Per tant, ens trobem en una situaciˇ que ja no s'incrementa la recollida selectiva, sinˇ que es mantÚ en una lÝnia plana, de manera que altres campanyes convencionals no semblen donar gaire resultat. I a mÚs, la recollida selectiva que fem no Ús de qualitat.

 

•    Maspujols estÓ en un 21,2 per cent de recollida selectiva

•    Vilanova d'Escornalbou estÓ en un 36,1 per cent de recollida selectiva

•    Riudoms estÓ en un 40,7 per cent de recollida selectiva

•    L'Aleixar estÓ en un 22,8 per cent de recollida selectiva

  

Per a tots ells l'objectiu Ús arribar al 60 per cent el mÚs aviat possible.

   

El cost de la gestiˇ dels residus

  

Cal recordar que per cada tona de rebuig que es porta a abocador es paga avui 35,60 euros. Aquesta xifra es va incrementar aquest any en aproximadament 5 euros i cada any s'incrementarÓ en 5 euros anuals fins el 2020

  

Pel que fa a la incineradora el cost actualment de tractar una tona de rebuig Ús aproximadament de 17,8 euros i aquest preu s'incrementa cada any en aproximadament 2,5 euros fins el 2020.

  

Aquests preus repercuteixen directament en la taxa de la brossa que paga la ciutadania.

  

ANY          Cost tractament tona rebuig incineradora              Cost tractament tona rebuig abocador

2017         14,50 euros /tona                                                    30 euros /tona

2018         17,80 euros /tona                                                    35,60 euros /tona

2019         20,60 euros /tona                                                    41,30 euros /tona

2020         23,60 euros /tona                                                    47,10 euros /tona

  

L'objectiu de la Bona Brossa Ús augmentar la recollida selectiva per estalviar en el tractament del rebuig i aconseguir aixÝ diners que es podran invertir en projectes per la poble, decidits pels ve´ns.

 

 

 

 ę Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773