Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Proposta d'estiu per gaudir de les Muntanyes de la Costa Daurada: ruta per la Baronia d'Escornalbou

IMATGES RELACIONADES
Castell de Vilanova d'Escornalbou
Castell de Vilanova d'Escornalbou

26 d'agost de 2019


El Consell Comarcal del Baix Camp i el Patronat de Turisme Muntanyes de la Costa Daurada us proposen un seguit d'activitats de turisme cultural, actiu i de natura per a realitzar durant aquesta estiu.

 

Mitjançant el portal web del patronat els usuaris podran trobar tota la informació turística necessària dels llocs d'interès a visitar i informació tècnica sobre rutes, mapes, etc.

 

Us proposem una caminada que ens permetrà conèixer dos dels pobles de l'antiga Baronia d'Escornalbou; l'Argentera i Duesaigües, i visitar el castell-monestir de Sant Miquel d'Escornalbou. La pujada al castell des de l'Argentera ens permetrà reviure els passos dels monjos per l'antic camí magníficament empedrat, ombrejat per una vegetació ufana i amb algunes raconades per al descans del caminant.

 

Sortim pel sud del poble de l'Argentera i, abans d'arribar a una granja, agafem a la dreta l'antic camí que baixa a creuar un barrancó. Iniciem l'ascensió per l'antic camí empedrat, que conserva trams en molt bon estat. L'ascensió pel vessant obac de la muntanya d'Escornalbou ens permetrà gaudir d'una vegetació exhuberant, que confereix unes agradables aromes i frescor al camí. L'arribada a la part alta del turó ens pemetrà gaudir d'esplèndides panoràmiques i de la visita al castell.

 

El Castell era el centre d'una àmplia baronia, va ser habitat per monjos agustinians i franciscans. Es troba al municipi de Riudecanyes. El castell monestir de Sant Miquel d'Escornalbou data de finals del segle XII i inicis del XIII. La seva construcció fou impulsada per Alfons I, que el cedí a l'església de Tarragona. Tant el castell, centre d'una àmplia baronia, com l'església de Sant Miquel, foren habitats per monjos agustinians, a partir de 1580 per franciscans fins al 1835, quan es produí la desamortització.

 

El 1843 fou adquirit per John Bridgam i a la primera dècada del nostre segle, fou adquirit per Eduard Toda, que el reconstruí i hi inicià la restauració. Allà hi aplegà interessants col·leccions de gravats, ceràmica i objectes de tota mena, així com una notable biblioteca. Els elements més importants del conjunt són l'església romànica, les restes de la sala capitular i el claustre, així com l'habitatge del Sr. Toda, curosament restituïda, la visita de la qual ens permetrà observar com era una casa senyorial de principis del 1900. Des dels arcs del claustre, i en especial des de l'ermita de Santa Bàrbara, situada al cim del conjunt, es pot gaudir d'una de les millors vistes de les comarques de Tarragona.

 

Un cop acabada la visita i per baixar cap a Duesaigües, haurem de fer un tros de carretera fins agafar el PR* que transcorre paral·lel a la Rasa de Vilamanya. Es tracta d'una pista que ens obsequiarà altre cop amb la frescor de la frondosa obaga d'Escornalbou. Just abans d'arribar al poble de Duesaigües, agafarem a l'esquerra l'antic camí carreter que comunicava el poble amb l'Argentera, una agradable passejada seguint el curs del barranc Reial.

 

La ruta a peu de 6,5 km té una durada d'unes dues hores i és de baixa dificultat, de manera que es pot fer tranquil·lament amb nens.

  

Castell Monestir de St. Miquel d'Escornalbou

Instal·lacions adaptades per a persones amb minusvalideses i invidents.

Visites comentades per a grups

Informació al telèfon 977 834 007

 

 

 

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773