Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

L'Arxiu Comarcal lliura als municipis del Baix Camp 1.000 llibres de documents en 75.000 arxius digitals

IMATGES RELACIONADES
Arxiu Comarcal
Arxiu Comarcal

Arxiu Comarcal
Arxiu Comarcal

Arxiu Comarcal
Arxiu Comarcal

Arxiu Comarcal
Arxiu Comarcal

15 de novembre de 2018


L'Arxiu Comarcal del Baix Camp ha lliurat avui 14 de novembre als 28 municipis de la comarca 75.000 arxius digitals en què ha convertit 1.000 llibres de documents dels diferents arxius municipals després d'un procés de digitalització iniciat en 2010.

  L'acte de lliurament ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud; d'Enric Cobo, cap del Servei Coordinació General d'Arxius; de l'arxiver comarcal, Sabí Peris; i d'alcaldes i alcaldesses, representants d'ajuntaments i de secretaries municipals de diferents municipis del Baix Camp.

   Els documents digitalitzats corresponen majoritàriament a quaderns, llibres d'actes, llibres singulars com ordinacions i privilegis, i documents sobre padrons i població, entre altres. La tasca de digitalització s'ha fet en dues fases, en què s'han capturat uns 500 llibres documentals pertanyents al municipi de Reus i 500 més pertanyents a la resta de poblacions que formen la comarca. La primera va ser entre 2010 i 2011 i la segona durant 2017, mentre que la tercera fase encara s'està executant.

    Aquesta documentació, que s'ha transformat en més de 75.000 arxius en format jpg i pdf, s'ha dut a terme gràcies a la col·laboració de l'Arxiu i dels municipis. Tot i que algunes poblacions tenen el seu fons a la capital del Baix Camp, n'hi ha d'altres que han facilitat els documents a l'ens comarcal. Després d'aquesta entrega l'Arxiu està treballant en la tercera fase de captura, la qual es traduirà en uns altres 70.000 arxius més.

     Tots aquests llibres també estan a l'abast de la ciutadania i es poden consultar a través d'Internet a la pàgina de la Xarxa d'Arxius Comarcals (XAC) dins de l'apartat Arxius en Línia. L'aplicatiu, creat pel Departament de Cultura, permet la visualització de les imatges dels documents amb les seves corresponents descripcions, entre les quals s'hi troben aquests 75.000 arxius digitalitzats per l'Arxiu Comarcal del Baix Camp. En total l'Arxiu Comarcal del Baix Camp té digitalitzada documentació que pesa 3,14 Terabits, però no tota aquesta informació està disponible a Internet.

      Per cloure l'acte de lliurament dels llapis de memòria amb la informació de cada ajuntament, el president del Consell Comarcal ha donat a l'arxiver comarcal, Sabí Peris, una placa commemorativa en reconeixement a la feina desenvolupada durant 33 anys a l'Arxiu Comarcal, ara que el proper divendres 16 de novembre es jubila. Tant Calatayud com el regidor de l'Ajuntament de Reus, Joaquim Enrech, han lloat la figura de l'arxiver comarcal, la seva professionalitat i compromís amb l'Arxiu, i han destacat també la bona entesa i relació de treball entre l'Arxiu Municipal de Reus i el Comarcal del Baix Camp.      © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773