Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Dia d'Internet Segura 2019

IMATGES RELACIONADES
Internet Segura
Internet Segura

5 de febrer de 2019


El 5 de febrer se celebra el Dia d'Internet Segura 2019, un esdeveniment mundial que compta amb el suport de la Comissió Europea i que vol promoure un ús més segur i responsable de la tecnologia i Internet, sobretot entre els infants i els adolescents.

 

Amb el lema Junts per una Internet millor, es fa una crida a l'acció perquè tots els agents i entitats implicats s'uneixin per fomentar una cultura de seguretat a la xarxa que permeti evitar riscos i actituds incíviques. D'aquesta manera, fomentem una xarxa millor per a tothom, i especialment per als usuaris més joves.

 

A casa nostra, el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) compta amb el programa Internet Segura que treballa per sensibilitzar la ciutadania – especialment els menors i adolescents, els pares i mares i els professionals de l'ensenyament–, sobre la importància d'aplicar bons hàbits a l'hora de navegar per la Internet i utilitzar les xarxes socials.

 

Sota la consigna Fem una Internet més segura. A internet, fem equip, el programa Internet Segura també es fa ressò de l'abast d'aquesta jornada de conscienciació, amb la programació d'accions i iniciatives adreçades a diversos col·lectius.

 

Continguts que fomenten hàbits no saludables

 

Precisament amb aquest objectiu de fer una Internet més segura per als nostre jovent, el passat 22 de gener el Govern de la Generalitat va aprovar un decret llei que modifica el Codi de consum de Catalunya, per disposar d'un marc legal que permeti perseguir i sancionar les plataformes i les empreses que allotgen continguts que fomenten els trastorns alimentaris, com ara l'anorèxia i la bulímia, en pàgines web, blogs i xarxes socials.

 

Un estudi del 2017 de la Taula de Diàleg per a la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària, ja alertava que gairebé el 60% dels malalts d'anorèxia i bulímia accedeixen a través d'internet a continguts no saludables, i que més d'un 40% ho fa directament a continguts sobre el trastorn que pateix i a consells per seguir dietes. Així mateix , assenyalava que pràcticament el 88% de les famílies no coneixien que la persona malalta havia fet aquestes cerques a Internet.

 

Consells per a un ús segur de la xarxa

 

Des del Consell Comarcal del Baix Camp i de l'Agència Catalana del Consum també us oferim consells i recomanacions per evitar ensurts a la xarxa.

 

Recordeu que és preferible no obrir ni respondre missatges de mòbil o correus electrònics que us semblin sospitosos o que vinguin de remitents que no coneixeu, especialment si us demanen dades personals o bancàries.

 

Eviteu connectar-vos a xarxes Wi-Fi obertes –és a dir, sense contrasenya d'accés– de les quals no en conegueu el propietari. I sobretot, no useu aquestes xarxes ni ordinadors públics per fer-hi gestions en les quals hagueu de facilitar dades sensibles (claus d'accés a serveis bancaris, etc.), perquè us les podrien robar per fer-ne un ús fraudulent.

 

I si feu compres per internet, el més important per evitar sorpreses desagradables és que trieu comerços electrònics que siguin segurs i de confiança, és a dir, pàgines que ja conegueu o de les quals en tingueu alguna bona referència per amics, familiars, coneguts, etc.

 

A més, cal tenir present que en algunes compres a distància teniu 14 dies per a desistir de la compra, és a dir, per retornar el producte sense haver de donar cap justificació. En queden exclosos, però, els productes personalitzats o fets a mida; aquells que es puguin deteriorar amb rapidesa, com ara els aliments; alguns contractes de prestació de serveis com els bitllets d'avió o les reserves d'hotels i les entrades per a espectacles, entre d'altres.

 

En darrer lloc, tingueu en compte que si compreu en botigues virtuals amb seu fora de la Unió Europea i teniu cap problema, la situació pot esdevenir més complexa i difícil de resoldre.

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773