Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

“Espurnes... de llengua” s'acomiada fins al setembre

IMATGES RELACIONADES
Programa de Ràdio "Espurnes...de llengua"
Programa de Ràdio "Espurnes...de llengua"

Programa de ràdio "Espurnes...de llengua"
Programa de ràdio "Espurnes...de llengua"

8 de juliol de 2019


Ràdio l'Hospitalet de l'Infant ha retransmès, des del gener fins a mitjan juny, 23 “Espurnes, de llengua”, emmarcat en la programació matinal El Quiosc, que condueix cada dia, de dilluns a divendres, Estrella Botello, i Ràdio la Selva ha enregistrat 26 programes fins a mitjan juliol, dins La Cafetera, que dirigeix Toni Mateo. Aquest espai setmanal sobre el català ha anat a càrrec de Teresa Rull, tècnica del Servei Comarcal de Català del Baix Camp.  

 

Durant aquests sis mesos l'espai “Espurnes... de llengua” ha tocat molts temes sobre llengua, alguns més amens i refrescants com el lèxic relacionat amb la platja i la muntanya, les vacances, les tapes i les begudes estiuenques, i d'altres més complexos, com els usos, a vegades més controvertits, dels verbs ser i estar o les perífrasis verbals més comunes en català. S'ha debatut sobre interferències lingüístiques, parelles mal avingudes o qüestions ortogràfiques com l'apòstrof. També s'ha parlat de la catalanització dels noms propis i dels diccionaris o reculls terminològics del TERMCAT o de la Direcció General de Política Lingüística com 50 termes del món empresarial o 50 termes del món digital. Tampoc no han faltat sessions monogràfiques dedicades al vi i a la salut. A més s'han dedicat uns minuts a les frases fetes.

 

Aquests minuts de llengua també han servit per difondre entre l'audiència els serveis lingüístics del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus, del qual forma part el Servei Comarcal de Català del Baix Camp, els cursos de català, el programa Voluntariat per la llengua, l'assessorament lingüístic, campanyes de dinamització de la llengua catalana com I tu, jugues en català?, per potenciar l'ús de la llengua catalana en el sector del joc i de la joguina, o el programa Català i empresa. Ja estàs al dia, adreçada a les empreses que presten serveis a Catalunya.

  

Aquests espais radiofònics han estat possibles gràcies a un conveni de col·laboració entre el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus, a través del Servei Comarcal de Català del Baix Camp, i la Regidoria de Comunicació i Innovació Municipal de l'Ajuntament de la Selva del Camp i el Patronat de Mitjans de Comunicació de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Així mateix s'està treballant perquè una altra emissora de la comarca emeti a partir de la tardor una tercera edició de l'”Espurnes... de llengua”.

 

 © Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773