Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Ple del Consell Comarcal del Baix Camp rebutja la sentència del Suprem i reclama l'amnistia per als presos i preses polítiques i exiliats i exiliades

IMATGES RELACIONADES
Imatge del ple de dimarts 15 d'octubre
Imatge del ple de dimarts 15 d'octubre

DOCUMENTACIÓ ADJUNTA

16 d'octubre de 2019


El Ple del Consell Comarcal del Baix Camp va aprovar dimarts 15 d'octubre a la tarda, en un Ple extraordinari, una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem contra l'1 d'octubre i la causa independentista, i va exigeir l'alliberament dels presos i preses i l'amnistia per a tots ells i elles i per als exiliats i exiliades.


La moció es va aprovar amb els vots a favor d'ERC-AM, JUNTS, AMUNT i ARA, mentre que el PSC-CP i el PP van votar en contra. Per la seva banda, les dues persones que conformen el grup de Ciutadans no van fer acte de presència al Ple.


La presentació de la moció va anar a càrrec del president del Consell Comarcal, Joaquim Calatayud, que va fer la lectura dels diferents acords com ara la reivindicació del dret a l'autodeterminació i del caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català, alhora que exigeix a l'estat espanyol respecte pels càrrecs elegits democràticament i per les institucions catalanes. A més, amb la moció el Consell Comarcal es compromet a treballar amb el Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat, i a participar en una assemblea d'electes a favor dels drets i les llibertats. Amb l'aprovació de la moció l'ens comarcal també s'adhereix a les mobilitzacions de rebuig a la sentència i en l'acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d'octubre al Palau de la Generalitat. El Consell Comarcal també fa "avinent amb la moció la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint i expressa la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de la comarca del Baix Camp, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret".


En el torn de parlaments, el portaveu d'ARA, Daniel Rubio, va defensar la llibertat d'expressió, el dret a decidir i el respecte com a principis bàsics, i ha titllat la sentència d'excessiva i desproporcionada. Per la seva banda, el portaveu del PP, David Chatelain, ha remarcat que la sentència evidencia que ningú està per sobre de ningú quan a la llei i la norma, i que Espanya és un dels països amb una de les millors democràcies del món. En el torn de l'AMUNT, Laia Muntas va insistir en la necessitat que els i les representants de les institucions han de donar suport a les mobilitzacions populars i han d'estar al servei de la desobediència, a més de dir que també treballaran per l'alliberament d'altres pobles d'Espanya com Andalusia o Euskal Herria.


Pel PSC-CP, ha fet de portaveu el conseller Pere Carrasco, que ha justificat el vot en contra perquè el judici ha ofert la màxima transparència i responia als errors comesos pels polítics independentistes. Alhora ha definit la seva formació com el defensor del diàleg des de la llei i n'ha fet una crida des de la serenitat, a més de manifestar-se en contra de la desobediència institucional.


La portaveu de JUNTS, Assump Castellví, va dir que la sentència condemna Catalunya i ha recordat que convocar un referèndum no és delicte i ha titllat el judici del Suprem com de polític. També ha fet una defensa de continuar defensant els dret i llibertats, de la no violència i de la necessitat de sumar, de seure i d'arribar a acords.


Per últim, Ricard Gili, portaveu d'ERC-AM va interpel·lar el grup socialista pel seu anunciat vot en contra a la moció, recordant paraules i pronunciaments del president Montilla en relació al procés català i esmentant la presència de l'exalcalde de Reus socialista, Lluís Miquel Pérez, a la manifestació celebrada el dilluns 14 d'octubre a Reus. També va recordar que l'1 octubre va fer conscient el poble català que té a les seves mans el seu futur.


Prèviament a la votació de la moció, es van votar les esmenes al text proposades per les conselleres comarcals d'AMUNT, que feien incidència en introduir referències a la desobediència institucional. Aquestes esmenes, però, van ser rebutjades amb els vots d'ERC-AM, JUNTS i ARA i mentre PSP-CP i PP es van abstenir.


En acabar el Ple, el president comarcal va agrair a tots els portaveus presents les seves argumentacions i el correcte desenvolupament de la sessió.© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773