Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Consell s'adhereix al Manifest del 8è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya

IMATGES RELACIONADES
Ple on el Consell Comarcal del Baix Camp va adherir-se al Manifest de la Gent Gran
Ple on el Consell Comarcal del Baix Camp va adherir-se al Manifest de la Gent Gran

25 de febrer de 2020


El Consell Comarcal del Baix Camp s'ha adherit al Manifest del 8è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya dins el marc del primer Ple celebrat aquest any 2020. La resolució, tractada al punt 12 de l'ordre del dia i englobada en l'apartat Declaracions, Mocions, preguntes i Interpel·lacions, ha estat aprovada per les següents forces polítiques: Ara, Ciudadanos, CUP-AMUNT, ERC-AMC, Junts, PSC-CP.

L'adhesió al Manifest es concreta en el suport del Consell als 8 punts que descriu el document:

  1. El foment de mesures per retornar a la línia creixent d'avenços en el camp social que s'havia assolit a Catalunya abans de la crisi econòmica iniciada el 2008. Davant l'important retrocés en àmbits com l'ensenyament, la sanitat o la dependència, tant des de l'òptica de la legislació com de la inversió, s'incideix en l'objectiu fonamental de recuperar els drets socials.
  2. La resposta als reptes que comporta l'increment en l'índex d'esperança de vida. L'envelliment progressiu de la societat dona lloc a noves circumstàncies relacionades amb la qualitat de vida i el benestar, que cal abordar amb mesures concretes.
  3. La mobilització de la ciutadania cap a l'atenció i cura de les persones grans, que encara recau de forma majoritària en les dones. En aquest punt es demana la creació de mesures concretes per evitar situacions com l'aïllament, la soledat no volguda o els maltractaments.
  4. L'augment de la representativitat de la gent gran a l'administració, més enllà del signe polític de cada legislatura. Es proposa crear la Direcció General de la Gent Gran dins la Generalitat de Catalunya, acompanyada de les corresponents conselleries als consells comarcals i regidories als ajuntaments.
  5. L'aplicació dels recursos necessaris per a la mort assistida (eutanàsia), punt aquest pel qual el PP es va abstenir en l'aprovació del Manifest.
  6. El suport a les dones i al jovent. Es sol·licita la creació de mesures enfocades a resoldre la doble discriminació vers les dones grans, per ser dones i per ser grans. També es demanen polítiques que aportin recursos per a l'emancipació del jovent i espais per col·laborar de forma intergeneracional als diferents nivells de les administracions. Per últim, tal com es va exposar al Manifest del 7è Congrés, la Gent Gran recalca que no és acceptable cap discriminació, ja sigui per edat, gènere, religió o ideologia. Per això exposa que “cal promoure campanyes de sensibilització envers el respecte per a grups de persones que sovint són discriminades quan arriben a grans, com ara les nouvingudes, les LGTBI, les que tenen diferents creences o les persones amb discapacitats”.
  7. L'impuls al desenvolupament territorial. Partint de l'existència de grans diferències en el desenvolupament entre els diferents territoris, es reclama l'elaboració d'un pla integral per reactivar el desenvolupament econòmic i social que posi atenció especialment en les comarques amb més dèficit demogràfic i econòmic per aconseguir un equilibri territorial de manera progressiva.
  8. El treball cap a una sostenibilitat medi ambiental. Front la destrucció del medi ambient i el nivell d'explotació insostenible del planeta, des de les organitzacions de la gent gran es vol contribuir al foment d'un ús responsable dels recursos disponibles i la difusió de mesures quotidianes senzilles per cuidar l'entorn. També es demana la proactivitat de les administracions en aquest objectiu de necessitat col·lectiva.

El 8è Congrés Nacional de la Gent Gran va ser convocat pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, el 5 de desembre de 2018, a proposta i en el marc del Ple del Consell de la Gent Gran de Catalunya. Podeu trobar més informació sobre el Congrés en aquest enllaç.

© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773