Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Nova campanya del Voluntariat per la llengua “Quan parles fas màgia”

IMATGES RELACIONADES
Exposició “Quan parles fas màgia”
Exposició “Quan parles fas màgia”

Cartell de la nova campanya del Voluntariat per la llengua
Cartell de la nova campanya del Voluntariat per la llengua

9 d'octubre de 2020


El programa Voluntariat per la llengua (VxL), després de més de 17 anys d'existència, comença una nova temporada d'activitats amb la campanya de promoció "Quan parles fas màgia", que vol incidir en la transformació que suposa per a persones aprenents i voluntàries practicar el català juntes. Aquest programa de la Direcció General de Política Lingüística està gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística i té l'objectiu de fer créixer el domini de l'ús oral del català.


La campanya inclou una imatge renovada, tres vídeos protagonitzats per persones voluntàries i aprenents reals del programa i diverses falques radiofòniques en què persones participants amb diversos accents parlen de la màgia de formar part del VxL. La fita és animar les persones perquè s'afegeixin al Voluntariat per la llengua, un programa d'enriquiment lingüístic, cultural i personal que no ha parat de créixer. L'any 2019, per primera vegada, es van superar arreu de Catalunya les 11.000 parelles formades en un any. Al Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus les dades també mostren un augment espectacular, ja que es va arribar a la xifra rècord de les 391 parelles lingüístiques, entre presencials i virtuals. Concretament, se'n van constituir 275 a Reus, 54 a Cambrils, 49 a la resta de municipis del Baix Camp i 8 a la comarca del Priorat.


Impuls a la modalitat virtual

Amb l'exemple d'una parella que conversa a través d'un dispositiu mòbil, la campanya vol donar un impuls especial a la modalitat en línia del programa, que és la que més ha crescut amb els canvis d'hàbits provocats per la COVID-19. Des del març del 2020, en què es va haver d'aturar tota l'activitat presencial del Consorci per a la Normalització Lingüística, el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus ha format 27 noves parelles lingüístiques en línia, a banda de les presencials que ja estaven constituïdes i que van decidir continuar conversant a distància. De moment, i mentre duri la situació actual, el programa no organitza noves parelles presencials i la virtual segueix sent la principal modalitat impulsada.


Exposició “Quan parles fas màgia” al Baix Camp i Priorat

Una de les novetats que inclou la campanya “Quan parles fas màgia” és una exposició que ha estat presentada avui al Centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona amb presència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. Aquesta mostra es podrà visitar del 9 al 23 de novembre a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus en col•laboració amb la regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus. Després, entre els mesos de novembre i gener, es podrà veure a Falset, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant.


Per a més informació sobre el Voluntariat per la llengua podeu escriure a vxl.reus@cpnl.cat o trucar al 977 12 88 61. Inscripcions en aquest enllaç.


© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773