Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Consell Comarcal presenta les al·legacions contra la MAT

IMATGES RELACIONADES
Imatge de diferents representants territorials dels municipis afectats per la MAT
Imatge de diferents representants territorials dels municipis afectats per la MAT

Imatge pressa durant la intervenció de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló
Imatge pressa durant la intervenció de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló

Imatge dels diferents representants territorials dels municipis afectats per la MAT
Imatge dels diferents representants territorials dels municipis afectats per la MAT

Logo subvencions Dipta
Logo subvencions Dipta

8 de setembre de 2021


El Consell Comarcal del Baix Camp ja ha presentat les al·legacions a la línia de molt alta tensió (MAT) consensuades amb la resta d'administracions afectades. La presidenta del Consell, Rosa M Abelló, va explicar dimarts 7 de setembre en roda de premsa els criteris tècnics per informar desfavorablement contra el projecte de línia de molt alta tensió (MAT) que ha de portar energia produïda en parcs solars i eòlics de l'Aragó a Barcelona, l'anomenat Clúster Begues. Abelló ha parlat en nom dels 38 ajuntaments i els 7 consells comarcals afectats, en un acte celebrat al Palau Bofarull, amb el suport de la Diputació de Tarragona, encapçalada per la seva presidenta, Noemí Llauradó.


La presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp ha explicat que “per a fer què ens fem una idea de la dimensió del projecte estem parlant de la construcció de 378 torres en total i l'afectació de més de 6,3 milions de metres quadrats de territori”.


Abelló també ha dit que “aquesta MAT no és el model de transició energètica que volem. No segueix el model de Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya aprovat al Parlament. Volem un model energètic renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible, en línia amb els objectius de la Unió Europea. Apostem per l'autoconsum, per un model energètic més sostenible i social, per la sobirania energètica i per la preservació del medi ambient”.


En la seva intervenció també s'ha queixat que “estem treballant des dels consells comarcals i els municipis per la reactivació econòmica, per la gestió forestal, per la recuperació de les terres, lluitem contra el despoblament, per promoure el turisme i l'economia sostenible en aquests municipis i que vinguin de fora i ens trinxin el territori”.


La presidenta també ha parlat de l'efecte acumulatiu que pateixen molts dels municipis i comarques afectats per macro projectes i grans infraestructures d'aquest tipus que han de suportar quan els serveis bàsics en la majoria d'aquests municipis no estan coberts i “quan cauen 4 gotes els seus habitants es quedin sense l'electricitat durant hores o dies i no hi ha manera de solucionar-ho”.


“En definitiva, volem un model d'energia renovable pactat amb els municipis i les comarques, que sigui compatible amb la preservació del territori, amb la protecció de les persones i amb un model de desenvolupament econòmic nou, basat en l'economia circular i en la sostenibilitat, i de proximitat”, va dir abans de passar la paraula a l'advocat Alfred Ventosa, que va parlar en nom de l'equip tècnic que ha redactat els informes sobre els quals es basen les al·legacions presentades.


En els informes desfavorables pren especial rellevància l'argument que, tot i que es presenta la MAT com una “xarxa d'evacuació elèctrica”, tècnicament es tracta d'una “xarxa de transport elèctric”, la qual cosa significa incomplir la legalitat vigent, ja que, segons la llei, només la societat estatal Red Eléctrica de España pot ser propietària de les xarxes de transport d'energia elèctrica primària i secundària, alhora que és operadora de sistema i gestora d'aquestes xarxes de transport.


A més, les al·legacions i l'estudi jurídic de la Diputació insisteixen en el fet que l'impacte ambiental sobre el territori seria de gran abast, tant en termes paisatgístics com agrícoles, socials, culturals i patrimonials. Les al·legacions exposen que el projecte, en cap cas, justifica el que es coneix com “Alternativa 0” (per la qual els beneficis de fer el projecte superen els danys de no fer-lo), alhora que el projecte de la promotora es revela totalment insuficient, sense rigor tècnic i prou coneixement del territori.


Cal esmentar que en els municipis i comarques que es veurien afectats hi ha, entre d'altres, àrees d'interès faunístic i florístic, espais naturals protegits Xarxa Natura 2000, territoris del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Cartes del Paisatge (Priorat i Penedès), sòls d'alt valor agrari on hi ha producció de Vi (DO Terra Alta, DOQ Priorat, DO Montsant, DO Tarragona, DO Catalunya, DO Penedès i DO Cava); producció d'oli (DO Terra Alta, DO Siurana), i de fruita seca (DO Avellana de Reus). A més s'hi inclou la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre, la plana de secà de l'Alt Camp i el Parc del Foix.


L'oposició al projecte per part del món municipal s'ha anat consolidant durant el darrer mes després que, a mitjans d'agost, els consells comarcals i els municipis afectats decidissin participar d'una estratègia conjunta i en la redacció d'un únic paquet d'al·legacions, atesa la preocupació i perplexitat que va causar la publicació d' aquesta nova línia elèctrica d'alta tensió, que és una iniciativa que respon als interessos econòmics d'un clúster energètic privat.


Els municipis afectats tan sols a les comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre són els següents: l'Albiol, Alcover, l'Aleixar, Alforja, Almoster, l'Arboç, Ascó, Batea, la Bisbal del Penedès, Bràfim, Corbera d'Ebre, Duesaigües, Falset, la Fatarella, Gandesa, Garcia, Llorenç del Penedès, Masllorenç, el Masroig, el Milà, Montferri Nulles, Móra d'Ebre, Pradell de la Teixeta, Puigpelat, Riudecols, Rodonyà, Sant Jaume dels Domenys, la Selva del Camp, Vallmoll, Valls i Vilabella.
 

La Diputació de Tarragona ha atorgat un ajut al Consell Comarcal del Baix Camp per sufragar les despeses de preparació de les al·legacions. L'ens comarcal ha sol·licitat l'ajut en nom de la resta de consells comarcals (Alt Camp, Baix Penedès, Priorat, Ribera d'Ebre i Terra Alta)  dels territoris afectats pel projecte.© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773