Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Consell Comarcal acull les jornades territorials de l'ACM per intercanviar experiències, innovar i reforçar la integritat, la transparència i la proximitat en la gestió pública municipal.

IMATGES RELACIONADES
Jornades territorials de l'ACM
Jornades territorials de l'ACM

Roda de premsa Lluís Soler, Rosa M. Abelló i Sergi Pedret
Roda de premsa Lluís Soler, Rosa M. Abelló i Sergi Pedret

24 de maig de 2022


Fins a 7 sessions al territori, portarà a terme l'ACM per trobar-se i intercanviar impressions amb tècnics i treballadors de l'administració local que s'encarreguen de qüestions de contractació


Lluís Soler: “Només des d'una interlocució directa i fluïda amb els gestors públics municipals podrem assolir els màxims nivells d'excel·lència, i fer dels ajuntaments, vertaders motors econòmics socials i ambientals dels municipis”


L'Associació Catalana de Municipis i Comarques ha iniciat aquest dimarts 24 de maig les jornades territorials per parlar de contractació pública local. S'ha dut a terme a través d'una sessió al Consell Comarcal del Baix Camp, adreçada als tècnics i responsables de contractació de les administracions locals del Camp de Tarragona. Aquestes sessions, que ja es feien abans de la pandèmia, busquen intercanviar impressions i inquietuds al voltant de la contractació pública local. En total es portaran a terme 7 sessions al territori per compartir experiències amb els responsables municipals en l'àmbit de la gestió i la contractació pública, que no es portaven a terme des del 2019 a causa de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19.


El president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat en la inauguració que “escoltar-vos, ara més que mai és necessari” i ha afegit que les jornades pretenen “explicar les últimes novetats i incorporacions al catàleg de la Central de Compres, que volem fer una eina encara més útil i al vostre servei”. El president de l'ACM també ha explicat que l'entitat municipalista està valorant si cal impulsar una modificació de la normativa en contractació pública “per tal de facilitar el dia a dia de les administracions locals, defensar el municipalisme català i els valors de la transparència, la integritat i els criteris socials i ambientals en la compra i contractació pública” i ha afegit que “només des d'una interlocució directa i fluïda amb els gestors públics municipals podrem assolir els màxims nivells d'excel·lència, i fer dels Ajuntaments, vertaders motors econòmics socials i ambientals dels municipis”. L'acte ha comptat amb la benvinguda de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, qui ha destacat la vocació de servei públic de l'ACM i del Consell.


Així, la jornada pretén potenciar la participació dels tècnics i tècniques de contractació de les administracions locals per conèixer les problemàtiques, inquietuds i necessitats, que han detectat en el seu dia a dia de la normativa estatal vigent. En aquest sentit, l'ACM ha iniciat un procés per analitzar si cal una modificació de la legislació en matèria de contractació que vagi més enllà de la Llei 9/2017. Aquestes sessions al territori han de servir per compartir impressions, analitzar si cal una modificació i concretar una proposta des d'un punt de vista municipalista. Després d'aquest procés participatiu territorial, hi haurà una sèrie de debats de la comissió assessora d'experts de l'ACM que concretaran propostes amb sessions qualitatives obertes.


La Central de Compres i la compra agregada


La sessió a Reus també ha servit per exposar les darreres novetats i els futurs Acords marc que té previst licitar la Central de Compres de l'ACM, així com d'altres que s'han hagut d'adaptar a l'actual context de variabilitat en preus i matèries primeres. En el darrer trimestre d'aquest 2022 hi ha la intenció de disposar d'un Acord marc de serveis de redacció de documents per a tràmits de planificació territorial i urbanística, un Acord marc de serveis de consultoria per a gestió de subvencions, o un Acord marc de serveis de redacció de projectes i direcció d'obres, entre d'altres. També s'està preparant la licitació d'un Acord marc sobre asfaltatge i senyalització i d'un de subministrament de plaques fotovoltaiques per a instal·lacions d'autoconsum.


Actualment, la Central de Compres de l'ACM dona servei a 1.373 ens catalans (inclou ajuntaments, consells comarcals, emds, diputacions, mancomunitats i consorcis i ens dependents dels ens locals). El subministrament elèctric amb 941 ens adherits és el servei que més contracten, seguit per les pòlisses d'assegurances (760 ens), el servei d'equips d'impressió (496 ens), el subministrament de paper d'oficina (433 ens) i l'acord marc de mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics i híbrids (371 ens). En total, s'ofereixen 16 productes i serveis a través d'Acords marc que permeten als ens locals estalviar-se tots els processos legals i de contractació, obtenir millors preus i estalvis econòmics i disposar de la màxima seguretat jurídica.


En el cas del Camp de Tarragona, un total de 201 ens fan ús de la Central de Compres amb un total de 751 productes i serveis. Els productes i serveis més utilitzats són l'electricitat (166 ens adherits), seguit per les assegurances (117), el servei d'equips d'impressió (76) i l'adquisició de paper d'oficina (60). Una dinàmica d'acords marc més utilitzats que es repeteix en totes les comarques del Camp de Tarragona (veure infografies). Tot i això, cada vegada més ens locals s'adhereixen als darrers Acord marc que ha licitat l'ACM, com podrien ser el d'enllumenat públic-led, uniformitat policial, mobilitat sostenible o auditoria pública.


La propera sessió territorial sobre contractació pública local tindrà lloc aquest dimecres 25 de maig a les Terres de l'Ebre (a la Biblioteca Francesc Balagué de Sant Jaume d'Enveja).© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773