Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El Servei de Primera Acollida del Consell Comarcal ha atès a 246 persones refugiades d'Ucraïna des de l'inici de la guerra

IMATGES RELACIONADES
SPA refugiats Ucraïna
SPA refugiats Ucraïna

2 de setembre de 2022


El Servei de Primera Acollida del Consell Comarcal del Baix Camp ha atès a un total de 246 persones refugiades d'Ucraïna des de l'inici de la guerra. D'aquestes, 109 són menors d'edat i 137 adults.


El Servei de Primera Acollida (SPA) del Consell Comarcal del Baix Camp és un servei que presta informació, orientació, assessorament i derivacions a les persones migrades que arriben als diferents municipis de la comarca. També ofereix la possibilitat de tramitar el certificat d'acollida d'acord amb la normativa de la Llei 10/2010, del 7 de maig, d'acollida de les persones estrangeres immigrades i les retornades a Catalunya i el seu desplegament reglamentari, el Decret 150/2014, de 18 de novembre.


Servei addicional per atendre a les persones afectades per la Guerra d'Ucraïna


Davant la situació excepcional que viu Europa des de principis d'any i per atendre les necessitats de la Guerra d'Ucraïna des del SPA del Consell Comarcal va habilitar una adreça de correu electrònic per poder donar resposta a les persones afectades. L'adreça de correu electrònic és: refugiatsucraina@baixcamp.cat


Millorar l'acollida i la integració de les persones migrades


El Servei de Primera Acollida (SPA) és una acció que es troba dins del Pla de Ciutadania i Migracions, que el seu objectiu general és contribuir la millora de l'acollida, la integració de les persones migrades i els seus familiars a la vida social de la comarca. Així doncs, potenciant la convivència, la cohesió social, la lluita contra l'exclusió social, la igualtat d'oportunitats i l'accés als recursos col·lectius i serveis públics existents a la comarca.


El servei s'inicia amb una entrevista individual al municipi, que la porta a terme la Tècnica de polítiques migratòries i també dur a terme les sessions per tal d'aconseguir la certificació d'acollida. També se'ls reconeix les competències que tingui la persona en relació amb els mòduls de formació. El circuit formatiu consta dels següents blocs:


•    Mòdul A: Llengua. 90 h de català i 90 h de castellà

•    Mòdul B: Coneixements de món laboral. 15 h (SOC)

•    Mòdul C: Coneixements de la societat catalana. 15 h


Des del Servei de Primera Acollida, a més a més d'informar i derivar a l'itinerari formatiu també posen a l'abast de les persones refugiades la informació sobre el funcionament dels serveis bàsics que poden necessitar: a ensenyament per l'escolarització dels menors, al SOC per a que tinguin més probabilitats de trobar feina, al CAP per sol·licitar la targeta sanitària i conèixer el funcionament de la seguretat social (com procedir en cas de tenir una urgència mèdica o haver de visitar a un metge). Posant aquesta informació al seu abast, pretenem promoure l'autonomia personal d'aquestes persones i l'adaptació a la societat.


Traductora d'ucraïnès


Per altra banda, actualment el servei disposa d'una traductora d'ucraïnès, que facilita la comunicació amb les persones ateses i ajuda a entendre millor les seves necessitats i assegurar que comprenen la informació rebuda.


Persones ucraïneses ateses


Aquestes són es dades de persones ucraïneses que van ser ateses fins al mes de juliol al Baix Camp:


POBLACIÓ NÚMERO D'ADULTS NÚMERO DE MENORS D'EDAT
Arbolí 1 0
Castellvell del Camp 3 3
La Selva del Camp 46 38
L'Aleixar 3 2
Les Borges del Camp 1 1
Miami Platja 23 15
Mont-roig del Camp 2 1
Prades 8 8
Riudecanyes 1 1
Riudecols 2 2
Riudoms 11 6
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant 35 30
Vilaplana 1 2
Totals 137 109

Propers cursos


A més a més, recentment s'ha estat organitzant un dels cursos del mòdul formatiu C referent a coneixements de la societat catalana. En aquest curs també es contextualitza el poble en el qual estan residint les persones refugiades i els seus serveis. Aquest curs tindrà lloc el mes vinent d'octubre a la Selva del Camp, tindrà una durada de 15 hores, dividides en 5 sessions de 3 hores cadascuna i es contarà amb el suport de la traductora.© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773