20 de novembre de 2013
El Consell Comarcal del Baix Camp col·labora en la campanya per controlar el mosquit tigre, organitzada per l'Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, amb la sessió informativa “ Estratègies d'intervenció per al control de l'expansió del mosquit tigre a l'àmbit local”. La sessió tindrà lloc el proper dimarts 26 de novembre de 2013, a les 10h, a la sala de plens del Consell Comarcal.
El principal objectiu és informar sobre la situació i expansió del mosquit tigre, sobre el seu cicle biològic, hàbitat, accions de prevenció i control orientades a evitar la seva propagació pel territori i crear alhora un espai de diàleg i intercanvi d'experiències municipals.
La jornada va adreçada principalment a càrrecs electes, personal tècnic, brigades, persona de jardineria de l'àmbit de Medi Ambient o Salut Pública de les administracions del Baix Camp.
El mosquit tigre és una espècie invasora que es va detectar a Catalunya l'any 2004. És una espècie originària del sud-est asiàtic que s'ha anat distribuint pel nostre territori, sobretot en nuclis urbans, fent que cada vegada hi hagi més persones exposades a les molèsties que produeixen.
El programa de la jornada és el següent:
10h Presentació
10.15h El mosquit tigre és un problema per a la salut pública?
La vigilància sanitària
A càrrec d'Eduard Mora Díez, metge del Departament de Salut, especialista en medicina preventiva i salut pública de Catalunya.
10.45h El mosquit tigre. Diagnosi de la situació actual a les nostres comarques i perspectives de futur.
La vigilància ambiental
A càrrec d'Antoni Torrell Sorio, tècnic superior (biòleg) del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.
11.15h El mosquit tigre. Biologia i estratègies de prevenció i control.
A càrrec de Raül Escosa Serrano, director de l'Àrea de Serveis Generals del Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià.
12h Línia de subvencions d'actuacions destinades a la reducció de la proliferació del mosquit tigre; Nova assistència tècnica 2013-2014: elaboració cartografia dels possibles punts de cria.
A càrrec de Josep M. Prunera, cap de la Unitat de Medi Ambient, Salut Pública i territori del Servei d'Assistència Municipal, i Gemma Papió, tècnica de medi ambient i salut pública.
Presentació resultats de la prova pilot realitzada als ajuntaments de la Nou de Gaià, Renau, el Rourell, la Secuita i Vilallonga del Camp.
A càrrec de Guillermo Garcia i Ferran Aguilar de l'empresa MN Consultors.
12.30h Experiència municipal: Cambrils
A càrrec de Gràcia Carmona, del Servei Municipal de Salut de l'Ajuntament de Cambrils