Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

El conseller d'Agricultura presenta un projecte d'oleoturisme per Catalunya al Consell Comarcal del Baix Camp

IMATGES RELACIONADES
El conseller Josep M Pelegrí, el president comarcal Joaquim Calatayud, i el director general Domènec Vila, durant l'acte de presentació
El conseller Josep M Pelegrí, el president comarcal Joaquim Calatayud, i el director general Domènec Vila, durant l'acte de presentació

2 de juny de 2014


El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, ha presidit, a la seu del Consell Comarcal, la presentació del projecte de cooperació “Desenvolupament i promoció dels sectors de l'oli i el vi a la Conca Mediterrània” (CoMeDPro) que es desenvoluparà en els propers 20 mesos a Catalunya amb un pressupot total d'1.530.000 euros, finançants  en un 90% (1.377.000 d'euros) per la Unió Europea (Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC) a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació.

Aquest projecte de cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea (UE) i els països socis de regions situades al llarg de les costes de la Mediterrània,el lidera el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i té com a socis la Regió de Sardenya, d'una banda, i de l'altra, Israel.


El conseller Pelegrí ha explicat que aquest projecte es presenta per a dinamitzar i promocionar els sectors de l'oli i el vi de Catalunya de zones de Denominació d'Origen Protegida (DOP). El fil conductor del projecte entre els tres socis serà la dinamització dels territoris vinculats a l'oli i el vi, amb l'objectiu d'impulsar aquest sector i generar activitat econòmica en el territori. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix Camp ha destacat la fortalesa del sector agroalimentari a la comarca, i la potencialitat de la DOP Siurana, al Baix Camp i a comarques veïnes com el Priorat.


Tot i que el projecte haurà d'haver finalitzat l'estiu de 2015, els resultats obtinguts s'apreciaran més enllà i les bases assolides amb ell persistiran en el temps i en el territori, contribuint de manera contínua a la millora del sector de l'oli i el vi catalans. “És per aquest motiu que el sector se l'ha de fer seu, i hi ha de col·laborar i participar per a la bona resolució d'aquest”, ha afirmat Pelegrí.

La indústria agroalimentària és un sector estratègic dins del teixit industrial català i un dels que millor ha resistit en l'actual context econòmic, fet que demostra el seu dinamisme. Conscient del paper decisiu que la indústria agroalimentària té al sector agrari de Catalunya, Pelegrí ha explicat que el Departament que encapçala desenvolupa diferents eines que posa a disposició de la indústria agroalimentària per fomentar i impulsar la seva competitivitat.


Han assistit a la presentació una cinquantena de persones vinculades a les 5 DOP d'oli de Catalunya, entre les quals la de Siurana on s'inclou la producció oleícola del Baix Camp, així com del vi i l'enoturisme  A més, diferents agents del sector han valorat positivament el desplegament d'aquest projecte, una iniciativa que també es vol aprofitar perquè coincideix amb la tasca de promoció de la cultura de l'oli, del vi, del paisatge i de dinamització del sector de la producció que ja fa anys que duem a terme en el territori.


L'objectiu del programa és promoure el procés de cooperació sostenible i harmònica en l'àmbit de la conca mediterrània afrontant els reptes comuns i millorant el seu potencial endogen. Finança projectes de cooperació com a contribució al desenvolupament econòmic, social, ambiental i cultural de la regió mediterrània. Participen en el Programa els 14 països següents: Egipte, Espanya, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, Palestina, Portugal, Síria (participació actualment suspesa), Tunísia i Xipre. L'Autoritat de Gestió Conjunta (AGC) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l'àrab, l'anglès i el francès (www.enpicbcmed.eu).
© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773