Baix Camp
Mapa web   |   Contacte

Alforja acollirà la primera Fira del Pataco els dies 30 i 31 d'agost

IMATGES RELACIONADES
La Fira del Pataco d'Alforja serà el 30 i el 31 d'agost
La Fira del Pataco d'Alforja serà el 30 i el 31 d'agost

26 d'agost de 2014


Els propers dissabte 30 i diumenge 31 d'agost, Alforja acollirà la primera Fira del Pataco, un iniciativa que pretén reivindicar el menjar del Baix Camp i els productes artesanals de la comarca, a més de donar a conèixer els atractius turístics del municipi.


La Fira s'inaugurarà oficialment el dissabte a les 20 hores, tot i que ja des de les 16 h es podran visitar les estands i participar de diverses activitats, com diversos jocs tradicionals. El dia fort de la Fira serà diumenge, quan tindrà lloc la degustació del pataco, a partir de les 13 h, per 3 euros i la possibilitat de participar en el tradicional dinar popular “del Pataco”, que arriba a la seva XX edició i que aplega tothom que s'hi vulgui apuntar per gaudir d'aquesta menja tradicional. Per 9 euros, al Parc dels Amics d'Alforja, es pot degustar el tradicional Pataco, amanida i postre, a més de pa, vi i aigua. La reserva de tiquets es pot fer a l'Ajuntament d'Alforja (tel. 977 816 008 o per correu electrònic a ajuntament@alforja.cat).


Durant tot el cap de setmana s'han programat diverses actuacions musicals, xerrades gastronòmiques, mostres d'oficis antics, visites guiades pel casc antic d'Alforja, concursos, exhibicions i un gran nombre d'activitats per a nens. També es comptarà amb la presència de Pepa Aymamí, presidenta de la Fundació Institut Català de la Cuina, qui debatrà conjuntament amb les Dones d'Alforja sobre plats, costums alimentàries i receptes autòctones.


El Pataco és una cassola de tros que es cuina bàsicament amb patata i amb tonyina salada, anomenada ganyim a Alforja, on també hi afegeixen carabassó, i altres ingredients dels que hi ha per casa. Aquesta cassola típica s'ha mantingut en aquest municipi del Baix Camp al llarg dels anys i encara avui dia les Dones d'Alforja en guarden la recepta i la tradició.


El pataco és un ancestral plat, típic de la comarca. Existeixen altres denominacions com patacó tarragoní, potaco de Reus i fins i tot putaco o putacó. És possible que la denominació pataco provingui de l'ús de patates, però no és totalment segur i pot haver altres orígens. Un patacó de vi era anys enrere un quart de porró de vi, i hi ha a qui li agrada addicionar a aquest guisat una mica de vi ranci. Antigament pataco era també el nom d'una moneda grossa de coure (segle XVIII), i de coure era l'olla on es cuinava el pataco i, per tant, aquí també existeix una relació. Segons altres fonts pataco simplement era una deformació del castellà “potaje”. Per a la gent d'Alforja un pataco és des de sempre una cosa mal feta, potser perquè un pataco es feia amb presses, amb allò que es tenia a mà.


Enllaços relacionats© Consell Comarcal del Baix Camp| Dr. Ferran 8 | 43202 Reus | Tel. 977 327 155 | Fax 977 321 773