La comarca del Baix Camp està formada per 28 municipis: l'Aleixar, Alforja, Almoster, Arbolí, l'Argentera, les Borges del Camp, Botarell, Cambrils, Capafonts, Castellvell del Camp, Colldejou, Duesaigües, la Febró, Maspujols, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Prades, Pratdip, Reus, Riudecanyes, Riudecols, Riudoms, la Selva del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Vilanova d'Escornalbou, Vilaplana, Vinyols i els Arcs, dels quals Reus n'és capital. Segons dades oficials de l'IDESCAT, el nombre d'habitants de la comarca durant l’any 2021 és de 195.098 persones i la seva extensió territorial és de 697,1 km².

La delimitació del Baix Camp comprèn la meitat meridional del Camp de Tarragona, situat entre la Serralada Prelitoral (Serra de la Mussara, Muntanyes de Prades i serres de Puigcerver, l'Argentera, Llaberia i Vandellòs) i el mar. De fet, entremig de les serres i la costa hi ha una extensa plana, tradicionalment molt aprofitada agrícolament, al centre de la qual s’hi troba la ciutat de Reus, tradicionalment considerada com el centre comercial de les comarques meridionals del país fins a mitjans del segle XX.

El Baix Camp és una de les tres comarques en què va quedar dividit el Camp de Tarragona en la divisió comarcal de 1936. Està situada arran de costa, a la zona meridional, entre el Tarragonès, al nord-est, i el Baix Ebre al sud. Limita a l'oest amb el Priorat —més al nord— i la Ribera d'Ebre —més al sud—, al nord amb la Conca de Barberà i al nord-est amb l'Alt Camp —a l'interior— i el Tarragonès —arran de la Mediterrània.

Tanmateix, la situació actual del Baix Camp difereix lleugerament de la definida per la Generalitat de Catalunya el 1936. El gener del 1990 va sorgir una llei que va modificar els límits d’algunes comarques del país, i el Baix Camp es va ser una d’elles. En aquest moment, el municipi d’Arbolí, fins llavors comarca del Priorat, va passar a formar part del Baix Camp. D’aquesta manera, la comarca va augmentar la seva superfície en 21,11 km² i la població va en 130 habitants.

Pel que fa a les condicions naturals, topogràfiques i climàtiques de la comarca, aquestes faciliten l'ocupació del territori. És per això, que el Baix Camp és una comarca molt activa des del punt de vista econòmic, tenint des de fa anys la indústria, el turisme i l’agricultura com a motors principals.

Dades del Baix Camp

Els municipis